ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM a finalizat consultările publice privind conceptul monedelor cu valoarea nominală de 1 și 2 lei

12:10 | 09.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat că la consultările publice privind conceptul de design al monedelor cu valoarea nominală de 1 leu și 2 lei au participat 33 de persoane care au prezentat 80 de concepții pentru ambele monede, informează MOLDPRES.

”Din start vreau să menționez participarea la aceste consultări a cetățenilor și în deosebi a celor din Edineț, Drochia și alte raioane, precum și orașul Chișinău. Au fost selectați șase cîștigători, cîte trei pentru fiecare monedă. Ei vor fi premiați cu cîte o monedă comemorativă de argint în valoare de pînă la 625 lei, în funcție de locul ocupat”, a menționat astăzi într-o conferință de presă viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu.

Numele învingătorilor vor fi cunoscute după publicarea în ”Monitorul Oficial” a deciziei băncii centrale de punere în aplicare a monedelor.

”Propunerile parvenite sînt originale, pe diferite tematici, cum ar fi personalități, momente istorice, tradiții populare, flora și fauna Republicii Moldova, precum și cultura și arta. Cîștigătorii au fost selectați de o comisie din care au făcut parte experți de la BNM și experți străini, specialiști în domeniu”, a spus Sturzu.

Conceptele prezentate de învingătorii la concurs vor fi luate în considerare la elaborarea design-ului monedelor de 1 și 2 lei. Viceguvernatorul a mai adăugat că, după finalizarea consultărilor, BNM a demarat procedura de aprobare a parametrilor tehnici a noilor monede și concomitent pregătirea setului de documente pentru desfășurarea licitației în vederea identificării designerului. Ulterior se va trece la etapa de selectare a producătorului monedei.   

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17006087

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!