ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele iranian a numit trei femei în cabinetul său lărgit

13:12 | 09.08.2017 Categorie: Externe

Teheran, 9 aug. /MOLDPRES/. Președintele iranian Hassan Rohani, extrem de criticat pentru că și-a format un cabinet de miniștri doar din bărbați, a decis să includă și trei femei în guvern, două în calitate de vicepreședinți și o a treia ca asistentă specială, relatează miercuri AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Astfel, Massoumeh Ebtekar a fost numită vicepreședinte pentru femei și familie, Laya Joneydi — vicepreședintă pentru „probleme juridice” și Shahindokht Mollaverdi — asistentă specială responsabilă de „drepturile cetățenilor”.

Prin urmare, cabinetul lărgit are în rîndurile sale cu o femeie mai puțin decît vechiul guvern, care includea patru reprezentante ale sexului frumos — trei în calitate de vicepreședinți și o asistentă specială.

Un ministru și opt vicepreședinți mai trebuie să fie numiți, dar nu se așteaptă desemnarea niciunei femei în respectivele funcții.

Spre deosebire de miniștri, vicepreședinții nu au nevoie să obțină votul de încredere din partea parlamentului, care urmează să se pronunțe începînd de marți asupra fiecărui ministru desemnat.

Președintele Rohani a fost aspru criticat, în special de reformatori, pentru că nu a numit femei în posturi ministeriale și nu a întinerit cabinetul său.

"Felicitări pentru numirea masivă a sunniților (care formează mai puțin de 10% din populație), a femeilor și tinerilor în guvern", a scris pe un ton ironic într-o postare pe Twitter realizatorul Hossein Dehbashi, care a luat parte activă în prima campanie prezidențială a lui Rohani în 2013, dar și-a intensificat criticile în ultimii ani împotriva sa.

"Ne-am așteptat la numirea a cel puțin unei femei", declarase marți și Mohammad Reza Aref, liderul deputaților reformatori din parlament, evocînd — potrivit presei iraniene — că delegația șefei diplomației europene Federica Mogherini, venită la Teheran sîmbătă pentru a asista la ceremonia de învestire a președintelui Rohani, era compusă practic din femei.

Deputații reformatori au afirmat că mai mulți dintre miniștrii desemnați ar putea să nu obțină votul de încredere al parlamentului.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!