ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNA a stabilit mai multe riscuri de corupţie în cadrul activității Inspectoratului Naţional de Patrulare

15:10 | 09.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a stabilit mai multe riscuri de corupţie în cadrul activității Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP). Concluziile au fost făcute în urma unei evaluări efectuate în comun cu membrii grupului de lucru al Inspectoratului General de Poliţie (IGP), informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al CNA a comunicat astăzi că unele dintre riscurile stabilite sînt: necunoaşterea cadrului legal în vigoare, încălcări de ordin procedural admise de agenţii de patrulare, numărul tot mai mare a proceselor-verbale contravenţionale contestate şi pierdute în instanţa de judecată etc.

Totodată, CNA a identificat riscul coruperii pasive, de protecţionism, depăşirii atribuţiilor de serviciu şi a exercitării împuternicirilor în mod discret, promovării unor interese private în detrimentul interesului public. La fel, s-a stabilit fenomenul exercitării de presiuni şi abuzuri din partea agenţilor de patrulare pedeştri, riscul pasării responsabilităţii de la o entitate la alta şi a exercitării de presiuni asupra conducătorilor auto sau unor agenţi economici.

Acești factori sînt completați şi de cerinţele minime de angajare stabilite de conducere pentru ocuparea funcţiilor în cadrul acestei subdiviziuni a poliţiei. Astfel, 60% dintre incidentele de integritate înregistrate revin persoanelor ce deţin studii medii sau de cultură generală, care au un nivel scăzut de pregătire profesională şi dezinteres în exercitarea corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu.

În baza recomandărilor formulate de CNA, conducerea IGP urmează să adopte un plan de integritate orientat spre diminuarea sau excluderea factorilor de risc generatori de corupţie.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17006094

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!