ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei funcționari ai Centrului de Medicină Legală au fost reţinuţi pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

16:54 | 09.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. Ex-directorul Centrului de Medicină Legală (CML), actualul adjunct al directorului CML şi un specialist din cadrul instituţiei au fost reţinuţi astăzi pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu prin trucarea licitaţiei de achiziţionare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN. Prin acţiunile sale, suspecții ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 10 mln de lei, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Centrului Național Anticorupție, urmărirea penală a fost pornită la 27 mai 2015 pe faptul săvîrşirii de către persoane publice a unor acţiuni care depăşesc atribuțiile de serviciu, soldate cu urmări grave. Astfel, s-a stabilit că, în perioada anului 2013, vicedirectorul CML, acţionînd de comun cu directorul CML, alţi angajaţi ai Centrului şi ai Ministerului Sănătăţii și-au depășit atribuțiile de serviciu.

La data de 14 mai 2013, prin ordinul ministrului Sănătăţii, a fost instituit grupul de lucru pentru consolidarea capacităţilor Centrului de Medicină Legală în domeniul efectuării cercetării genetice, iar controlul asupra implementării proiectului a fost pus în sarcina directorului CML. O lună mai tîrziu, pentru realizarea proiectului s-a dispus alocarea a 9,7 mln de lei, iar pe 30 octombrie, prin ordinul şefului CML, a fost constituit grupul de lucru pentru achiziţii publice, misiunea căruia era selectarea companiei care urma să livreze echipamentul genetic medico-legal.

Ulterior, pe parcursul lunilor iunie-august 2013, un specialist al CML, acţionînd din numele şefilor săi, ar fi dat asigurări unei companii din România că o va favoriza la licitaţia pentru procurarea echipamentului necesar pentru dotarea laboratorului ADN. În urma discuţiilor, s-a convenit elaborarea caietului de sarcini în aşa fel încît parametrii şi specificaţiile tehnice ale utilajului solicitat să coincidă cu cele ale utilajului medical care urma a fi propus de către ofertantul din România. Mai tîrziu, a fost organizată o licitaţie neloială, concertată, cu minimizarea concurenţei şi facilitarea agentului economic.

Potrivit procurorilor, deşi factorii de decizie ai CML cunoşteau cu certitudine că echipamentul menţionat la licitație nu este suficient pentru operaţionalizarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană, utilajul a fost achiziţionat contra sumei de 9,7 mln de lei. De asemenea, s-a stabilit că tehnologia care urma să fie aplicată de acest laborator nu este validată de comunitatea științifică internațională pentru identificarea umană. Astfel, fără validare, nu poate fi efectuată procedura de acreditare a laboratorului, iar rezultatele obţinute într-un laborator nevalidat şi neacreditat sînt nule.

Pe acest caz investigaţiile continuă, iar mai multe persoane urmează a fi audiate.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!