ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful Biroului vamal Nord a fost reținut pentru abuz de serviciu

18:52 | 09.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. Șeful Biroului vamal Nord a fost reținut astăzi pentru 72 de ore de ofițerii și procurorii anticorupție. Acesta este suspectat de abuz de serviciu, după ce ar fi dat indicații unor subalterni de-ai săi să creeze impedimente unui agent economic, specializat în importul de lemn netivit din Ucraina, informează MOLDPRES

Reținerea a avut loc în urma mai multor percheziții desfășurate azi la biroul și domiciliul suspectului.

Potrivit Serviciului de presă al Centrului Național Anticorupție, agentul economic ar fi fost supus unor verificări suplimentare mai aspre, fiind obligat să achite taxe vamale neîntemeiate, asta chiar dacă agentul economic era în lista contribuabililor mari, care beneficiau de un regim facilitat în vamă. Astfel, chiar dacă agentul economic era pe coridorul verde, la indicația șefului Biroului vamal Nord, acesta era transferat pe culoarul roșu, ceea ce presupune un control mai riguros. Chiar și așa, în urma acelor verificări nu au fost identificate nereguli sau alte abateri, ceea ce denotă o hărțuire intenționată a agentului economic.

În urma acțiunilor ilegale ale colaboratorilor vamali, agentul economic ar fi fost nevoit să returneze marfa în Ucraina, motiv pentru care bugetul de stat nu a primit plățile vamale care puteau fi achitate, iar firmei i-a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 200 mii de lei.

Oamenii legii au inițiat o cauză penală. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă amendă de peste 100 mii de lei sau închisoare de la doi la șase ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la 10 ani.

Șeful Biroului vamal Nord figurează într-un alt dosar pornit pe faptul neglijenţei de serviciu admise de acesta. Cauza a fost expediată în judecată şi, chiar dacă procurorii au cerut suspendarea acestuia din funcţie, Serviciul Vamal a respins demersul acuzatorilor, inculpatul continuînd să activeze.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!