ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Georgia: Vizita lui Putin în Abhazia a fost "nepotrivită", a apreciat Washingtonul

09:22 | 10.08.2017 Categorie: Externe

Washington, 10 aug. /MOLDPRES/. SUA au catalogat miercuri drept "nepotrivită" vizita președintelui rus Vladimir Putin în Abhazia, regiune separatistă georgiană a cărei independență a fost recunoscută de Moscova după conflictul militar de la începutul lunii august 2008 cu Tbilisi, relatează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

"SUA îndeamnă Rusia să-și retragă forțele pe pozițiile de dinainte de război" și să "revină asupra recunoașterii regiunilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud", declară Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

Rusia menține în prezent mii de soldați în aceste două regiuni separatiste, considerate de Tbilisi ca fiind teritorii sub "ocupație".

În timpul vizitei sale, Putin a declarat că Rusia va continua să "garanteze cu fermitate securitatea și autodeterminarea Abhaziei, a independenței sale", adăugînd că "este sigur că acest lucru se va întîmpla și în viitor". Tbilisi a denunțat deja marți această vizită, ce intervine în "continuarea politicii deliberate a Moscovei față de Georgia", în opinia sa.

"SUA consideră vizita președintelui Putin în Abhazia, teritoriu georgian ocupat de Rusia, ca nepotrivită și în contradicție cu principiile ce guvernează discuțiile internaționale de la Geneva, la care Rusia participă", potrivit comunicatului Departamentului de Stat.

Diplomația americană își reiterează "sprijinul său total" față de respectarea "suveranității și integrității teritoriale ale Georgiei".

Relațiile între Washington și Moscova sînt la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului rece, în urma acuzațiilor privind presupusa ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale americane de anul trecut și a rolului Rusiei în situația din Ucraina și din Georgia.

(Editor M. Jantovan)