ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova va fi implementat un nou program pentru susţinerea agriculturii

09:51 | 10.08.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Decretul Preşedintelui Igor Dodon ce prevede promulgarea Legii privind ratificarea Acordului de finanţare dintre R. Moldova şi Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă şi Fondul fiduciar al Programului de adaptare a micilor producători în vederea realizării Proiectului de Rezilienţă Rurală – IFAD VII va fi publicat mîine în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES.

Programul are drept scop oferirea unei surse de finanţare accesibile şi pe termen lung pentru fortificarea rezilienţei la schimbările climaterice în agricultură. Bugetul total al acordului este de 23,7 milioane de dolari SUA, dintre care 5,5 mln de dolari sub formă de grant.

În program este prevăzută construirea a 24 reţele de aprovizionare cu apă pentru irigare pentru 75 de producători agricoli, reabilitarea a 12 segmente de drum pentru facilitarea accesului agricultorilor la zonele de producere, de care vor beneficia 50 întreprinderi şi peste 1200 familii din 12 sate. Granturi pentru realizarea măsurilor de îmbunătăţire a rezilienţei la schimbările climatice vor primi aproximativ 420 de fermieri, iar de credite în condiţii preferenţiale vor beneficia peste 450 de micro-antreprenori, 150 de tineri antreprenori şi cel puţin 20 de întreprinderi mici şi mijlocii.

De asemenea, pentru diminuarea efectului de erodare a solului şi micşorarea impactului produs de schimbările climaterice, în cadrul programului va fi finanţată construcţia şi reabilitarea lacurilor de acumulare a apei de la precipitaţii cu o suprafaţă de peste 30 de hectare, vor fi plantate/reabilitate 200 ha de fîşii forestiere şi 200 ha de terenuri înierbate.

Perioada de implementare a Acordului este de şase ani, urmînd să fie finalizat în 2022. Gestionarea acestuia va fi asigurată de către actuala Unitate Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD în Moldova.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)