ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fostul lider al PLDM Vlad Filat s-a adresat din nou la CEDO

11:27 | 10.08.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Casa de avocatură “Popa și Asociații” a anunţat astăzi că fostul lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a depus o cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), comunică MOLDPRES.

Conform sursei citate, decizia de a se adresa la CtEDO a fost luată de Vlad Filat în “contextul în care magistrații din Republica Moldova au emis o hotărîre de condamnare ilegală”. În cerere, Filat a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, printre care dreptul la un proces echitabil şi dreptul la respectarea vieții private și de familie.

Potrivit avocaţilor, Vlad Filat a reclamat încălcarea art. 3 din Protocolul nr. 1 al Convenției. "Deşi a fost ales membru al Parlamentului în baza unor alegeri democratice, ridicarea imunităţii şi revocarea mandatului de deputat s-a dispus cu încălcarea flagrantă a dreptului intern", se arată în cerere.

Fostul deputat a cerut şi constatarea încălcării art. 6 din convenția sus-numită care prevede dreptul la un proces echitabil. În cerere, Vlad Filat a invocat încălcarea principiului publicității ședințelor de judecată. „Am fost victima unui proces desfășurat în condiții obscure, de clandestinitate, fiindu-mi interzis dreptul de a comunica cu mass-media. Nu a fost prezentat niciun element din care să rezulte că judecata mea în condiții de publicitate ar afecta interesul justiției”, se menționează în cerere.

De asemenea,  avocaţii lui Filat susţin că dreptul la un proces echitabil a fost încălcat și prin faptul că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori și de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă. În același timp, Vlad Filat se plînge Curții Europene pentru faptul că magistrații care l-au judecat nu au prezentat garanții de imparțialitate.

Fostul Premier şi lider PLDM mai invocă și încălcarea art. 18 din Convenție. În principal, se punctează ținerea în arest preventiv pe toată durata procesului, fără probarea vreunui risc real al faptului că urmărirea și judecarea se pot desfășura doar în condiții de detenție.

În anul 2015, Vlad Filat a mai depus o plîngere la CtEDO „Filat c/Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul nr. 13, reținerea și arestarea ilegală.

La finele anului trecut fostul Premier şi lider al PLDM Vlad Filat a fost recunoscut vinovat de corupere pasivă şi trafic de influenţă şi condamnat la nouă ani de închisoare, cu amendă în mărime de 60.000 lei şi privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de cinci ani.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!