ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cîntăreaţa de operă Valentina Saviţchi îşi sărbătoreşte cea de-a 90-a aniversare

12:15 | 10.08.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Cîntăreaţa de operă (soprană lirică), lied şi muzică populară Valentina Saviţchi, Artistă a Poporului, deţinătoare a ”Ordinului Republicii”, a împlinit astăzi 90 de ani, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, artista a fost felicitată de către mai mulţi admiratori şi colegi. Solicitat de agenție, preşedintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, Aurelian Dănilă a menţionat că Valentina Saviţchi este unul dintre fondatorii Operei Naţionale. „Avea o voce cristalină. A jucat  mai multe roluri: Florica  în prima operă moldovenească – „Grozovan” de David Gerşfeld, premiera căreia a avut loc la 9 iunie 1956, Gilda în opera Rigoletto, Dezdemona („Otello”) şi Violetta („Traviata”) de G. Verdi, Marfa („Logodnica ţarului” de N. Rimski-Korsakov), Prilepa („Dama de pică”) de P. I. Ceaikovski ş.a.”, a  subliniat Aurelian Dănilă.

Valentina Saviţchi s-a născut la 10 august 1927 în oraşul Chişinău.  A început să cînte de mică, fiind îndrumată de sora ei mai mare, Tamara Ciobanu.  A luat lecţii de muzică de la dirijorul Alexandru Cristea, autorul imnului „Limba noastră” de A. Mateevici. A cîntat  în corul Catedralei,  dirijat de Mihail Berezovski.

După război, a studiat la Conservatorul de Stat din Chişinău. Anii de studenţie au coincis cu organizarea Studioului de Operă de pe lîngă Conservator, deschis în 1945.  Paralel cu studiile,  se producea în spectacolele Studioului de Operă. Concomitent, era solistă în corul Radio Chişinău.  Din 1947 s-a transferat în calitate de artistă la Teatrul Moldovenesc de Stat, iar ulterior a devenit solistă a Teatrului de Operă şi Balet (1952-1986).

Valentina Saviţchi este Artistă a Poporului, deţinătoare a ”Ordinului Republicii” şi a altor distincţii de stat. Este laureată a mai multor festivaluri şi concursuri naţionale. Membră a Uniunii Muzicienilor din Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)