ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Europeană urmărește cu atenție cele mai recente evoluții privind ouăle contaminate cu insecticid

16:46 | 10.08.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 10 aug. /MOLDPRES/. Comisia Europeană (CE) continuă să urmărească atent cele mai recente evoluții privind ouăle contaminate cu o substanță toxică denumită fipronil, a anunțat joi executivul comunitar, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Problemele legate de sănătatea publică și de siguranța alimentară sînt întotdeauna considerate o prioritate și tratate ca atare, a dat asigurări CE.

Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASFF) este un instrument prin care se realizează un schimb de informații între autoritățile naționale privind riscurile la adresa sănătății legate de alimente și furaje.

Un stat membru al rețelei care identifică o problemă de sănătate informează restul rețelei RASFF privind produsul respectiv și măsurile luate pentru a ține situația sub control.

Printre măsuri se află: reținerea, retragerea, confiscarea sau respingerea produselor în cauză.

Acest schimb rapid de informații permite tuturor statelor din RASFF să verifice în timp real dacă sînt și ele afectate și dacă sînt necesare acțiuni urgente. Autoritățile din țările afectate au responsabilitatea de a lua măsurile de urgență necesare, inclusiv oferirea de informații directe publicului, retragerea produselor de pe piață și efectuarea de controale la fața locului.

Statele membre au principala responsabilitate pentru efectuarea investigațiilor și luarea măsurilor adecvate.

Comisia Europeană a luat și continuă să ia toate măsurile disponibile pentru a asista țările membre în această problemă, precizează executivul comunitar.

Miercuri, ministrul Agriculturii din Belgia, Denis Ducarme, a declarat că autoritățile olandeze știau încă din noiembrie 2016 că unele ouă din această țară erau contaminate cu o substanță toxică denumită fipronil și au neglijat să-i informeze atunci pe partenerii lor europeni.

Retailerii din cîteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia și din Olanda, care este al doilea mare exportator de păsări după SUA. Luni, Uniunea Europeană a notificat Marea Britanie, Franța, Suedia și Elveția că unele ouă contaminate ar fi ajuns în aceste țări, în timp ce autoritățile din Belgia și Olanda investighează cum a ajuns insecticidul în fermele avicole. Belgia a informat în 20 iulie organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil.

Miercuri, Denis Ducarme a afirmat că Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor din Belgia deține documente oficiale "care indică prezența substanței fipronil în ouăle olandeze încă din noiembrie 2016".

Ducarme a solicitat explicații de la autoritățile olandeze și a vorbit cu comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală "care părea să fi avut deja această informație".

Controalele efectuate de Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor au fost sporite după ce luna trecută s-au descoperit în Belgia ouă contaminate, a dat asigurări Ducarme.

Aproape toate ouăle testate în Belgia aveau niveluri foarte scăzute de insecticid. Una dintre companiile testate în 18 iulie a găsit un nivel scăzut de fipronil, mult sub limita UE. Dar firma a cerut o a doua opinie, iar cel de-al doilea test a arătat un nivel peste maximul permis. Compania este în carantină din 18 iulie, a precizat ministrul Agriculturii din Belgia.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că această substanță este moderat toxică și ingerarea ei în cantități însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

La originea acestei crize sînt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriends, o societate specializată în eradicarea paraziților. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanța activă din mai multe insecticide, fipronil, produs și de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obișnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanță pe care a achiziționat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantități mari de fipronil din România.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) din România a anunțat luni că prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje nu a fost transmisă nicio notificare oficială despre reziduuri de fipronil în ouă și nu există nicio informație care să arate că produsele afectate au intrat pe piața din România, potrivit unui comunicat al autorității.

"Ca urmare a semnalărilor apărute în mass-media, despre faptul că în unele țări din Uniunea Europeană au fost depistate reziduuri de Fipronil în ouă, ANSVSA face următoarele precizări: Prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, nu a fost transmisă nicio notificare oficială în acest sens și nu există nicio informație care să arate că produsele afectate au intrat pe piața din România. Din datele pe care le deținem, în România au fost autorizate de către Ministerul Sănătății, instituția competentă pentru autorizarea produselor biocide, (prin Comisia Națională pentru Produse Biocide), un număr de 7 produse biocide pe bază de fipronil (substanță activă)", se spune în comunicat.

ANSVSA menționează că monitorizează atent această situație și, dacă se constată că produsele implicate (ouă) au fost distribuite în România, va lua măsurile care se impun, în funcție de situație.

(Editor M. Jantovan)

img17006125

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!