ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale cu Turcia

15:30 | 10.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Turcia, semnat pe 5 mai curent la nivel de stat, informează MOLDPRES.

Scopul Acordului este de a asigura un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din R. Moldova care domiciliază sau muncesc în Turcia. Potrivit documentului, cetățenii care au desfășurat o activitate temporară de muncă în Turcia, la atingerea vîrstei de pensionare vor beneficia de pensie din acest stat și, totodată, pe perioada de activitate vor fi asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul survenirii unor riscuri asigurate, precum dizabilitate și pierderea întreținătorului.

Prestațiile în caz de boală, maternitate și șomaj se acordă în conformitate cu legislația pe care instituțiile competente le aplică.

Autorii proiectului menționează că prevederile Acordului creează condiții favorabile pentru ca migranții din Republica Moldova să revină în țară, deoarece la atingerea vîrstei de pensionare aceștia vor putea beneficia, în baza Acordului, de drepturile de securitate socială dobîndite în Turcia pe teritoriul Moldovei.

Republica Moldova are semnate acorduri bilaterale de securitate socială cu 13 state membre ale Uniunii Europene.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!