ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Valoarea finanțării nerambursabile acordate în Programul PARE 1+1 va fi majorată cu 50 mii de lei

16:02 | 10.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Cuantumul maxim de finanțare nerambursabilă alocată din contul Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1 a fost majorat printr-o decizie de Guvern, adoptată astăzi, de la 200 mii la 250 mii de lei. Astfel migranții sau rudele acestora care solicită sprijin de la stat vor primi mai mulți bani pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri, relatează MOLDPRES.

Majorarea plafonului finanțării nerambursabile a fost recomandată în Studiul privind eficientizarea Programului PARE 1+1, elaborat de către experți ai Uniunii Europene în cadrul suportului oferit de Acordul de Liber de Schimb cu UE.

Autorii proiectului explică această schimbare prin faptul că după lansarea Programului în 2010 valuta națională s-a devalorizat cu 25-30 la sută, totodată circa jumătate din totalul beneficiarilor își extind afacerea și întîmpină mari dificultăți financiare, legate de insuficiența de mijloace bănești și costul înalt al acestora. Autoritățile au constatat că, în medie, la un leu obținut sub formă de finanțare nerambursabilă se investesc trei lei în dezvoltarea afacerii, fapt care demonstrează că, de facto, investițiile în crearea și dezvoltarea afacerilor sînt mult mai mari decît grantul oferit.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, în anul 2016 au fost încheiate 346 contracte de finanțare în valoare totală de 66.97 milioane de lei, ceea ce va stimula investiții în economia națională de 248.5 mln de lei.

Totodată, actele necesare pentru participarea la program vor fi optimizate și va exista un singur document care va fi depus. Astfel, la componenta instruire și suport antreprenorial, solicitanții de asistență vor depune o cerere-tip de participare la Program. Au fost excluse și cîteva documente solicitate de la antreprenorii cărora li se acordă finanțare.

Programul PARE 1+1 a fost aprobat în 2010 și este destinat lucrătorilor migranţi şi/sau rudelor de gradul întîi ale acestora care doresc să investească în lansarea sau/şi dezvoltarea unei afaceri proprii.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17006128

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!