ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii care muncesc legal în Turcia vor putea beneficia de pensii

15:45 | 10.08.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Executivul a aprobat în ședința de astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, semnat la Chişinău la 5 mai 2017, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din R. Moldova care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante. Astfel, moldovenii care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Turcia vor putea beneficia de pensie pentru limita de vîrstă din acest stat și de alte prestaţii sociale: indemnizaţii de maternitate, ajutoare de şomaj, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, pensii și indemnizații de dizabilitate, ajutoare de deces, pensii de urmaş. 

La stabilirea şi calcularea pensiei, fiecare țară va aplica legislaţia naţională în domeniu și va achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii. 

Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 13 state membre ale Uniunii Europene, 11 dintre care sînt aplicate cu succes. 

img17006129

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!