ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA au cerut amînarea referendumului asupra secesiunii kurzilor din Irak

10:00 | 12.08.2017 Categorie: Externe

Washington, 12 aug. /MOLDPRES/. Secretarul de stat american Rex Tillerson i-a cerut liderului regiunii semiautonome kurde din Irak, Massoud Barzani, să amîne referendumul asupra secesiunii față de Irak, programat pe 25 septembrie, informează agenția Anadolu, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Cabinetul lui Barzani a dat publicității vineri un comunicat în care anunță că Tillerson a discutat telefonic cu liderul kurd și i-a cerut să dialogheze cu guvernul de la Bagdad. Conducerea regiunii kurde a decis să trimită o delegație în capitala irakiană, pentru a discuta despre referendum, iar șeful diplomației americane a apreciat această decizie.

La rîndul său, Massoud Barzani i-a declarat secretarului de stat al SUA că rolul referendumului este să pună în practică vechea dorință a kurzilor de coexistență în regiune.

Irakul respinge referendumul, arătînd că ar putea afecta negativ lupta împotriva Statului Islamic, că secesiunea contravine Constituției irakiene din 2005 și că nu ar aduce niciun avantaj politic sau economic kurzilor din regiune.

(Editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!