ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Asociaţia Vînătorilor anunţă începutul sezonului de vînătoare

15:46 | 14.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Asociaţia Vînătorilor şi Pescarilor a anunţat astăzi despre începutul sezonului de vînătoare 2017-2018. Acesta va lua start la 19 august curent şi se va încheia la 25 februarie anul viitor, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe presă, preşedintele Consiliului Republican al Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor, Oleg Ciocoi, a menţionat că în acest sens, la 10 august, Guvernul R. Moldova a adoptat  o hotărîre, prin care se impun limitele de recoltare a vînatului în regiunile ţării.  

Astfel, în sezonul de vînătoare 2017-2018 s-a dat undă verde la vînatul a un milion 137 mii de iepuri de cîmp, porumbei, prepelițe, fazani, gîște, raţe, găinușe de baltă, culici și lișițe și a 420 de mistreți.

Oleg Ciocoi consideră că decizia de a restricţiona vînatul în ultimii doi ani la anumite specii de animale a fost una greşită, deoarece interzicerea vînatului la o specie poate duce la creşterea sau scăderea numărului altei specii.

O dovadă concludentă în acest sens, a precizat el, este faptul că în ultimii ani a crescut excesiv numărul de vulpi, iar pe teritoriul ţări au apărut şacalii, care distrug păsările sălbatice şi cele domestice.

Totodată, Oleg Ciocoi s-a pronunţat pentru înăsprirea sancţiunilor care urmează a fi luate faţă de braconieri, inclusiv cu confiscarea transportului şi a armei de vînătoare. „Vînătorul adevărat se duce la vînătoare nu după carne, ci pentru satisfacţie”, a precizat Oleg Ciocoi.

Potrivit juristului Societăţii, Sergiu Crudu, scopul vînătorilor nu este de a nimici animalele, ci de a le înmulți, iar cei care sînt împotriva vînatului nu înțeleg care sînt beneficiile acestuia.

„Se vînează pentru menținerea echilibrului ecologic, în așa fel ca speciile de vînat să se dezvolte normal și să nu aducă daune atît culturilor agricole, cît și altor specii de vînat, dar și a biodiversității”, a  accentuat Sergiu Crudu.

Societatea Vînătorilor şi Pescarilor numără peste 15 mii de membri, care au dreptul să vîneze în spaţiile admise de legislaţie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17006198

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!