ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O companie privată a lansat harta turistică „Descoperă Chişinăul 2017”

13:50 | 15.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 15 aug. /MOLDPRES/. Peste 130 de atracţii turistice prezintă harta turistică a capitalei, „Descoperă Chișinăul 2017”, apărută recent. Publicația a fost elaborată la inițiativa companiei de cercetări sociologice și analize economice iData (Date Inteligente SRL), iar ulterior a devenit un proiect independent realizat sub egida iMaps, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, directorul Companiei iMaps (Imaps Expert SRL), Veronica Ateş, a menţionat că scopul realizării publicației a fost de a identifica mai multe atracții turistice din orașul Chișinău, inclusiv unele mai puțin cunoscute și de a le face cunoscute locuitorilor capitalei și turiștilor.

„Anterior, autorii publicației deseori se confruntau cu situația în care turiștii străini afirmau că în Chișinău nu sînt locuri care pot fi vizitate, deși în realitate problema consta în promovarea proastă a acestora sau lipsa totală a promovării. Autorii publicației au intenționat să adune o listă de 100 de atracții turistice din Chișinău, iar în decursul a circa 12 luni de realizare a hărții, numărul atracțiilor a depășit semnificativ această cifră”, a precizat Veronica Ateş.

Potrivit sursei citate, pentru identificarea atracțiilor turistice,  precum și pentru înțelegerea gradului de cunoaștere a lor de către locuitorii Chișinăului, dar și a nivelului lor de atractivitate, compania iData a realizat două studii. Astfel, în noiembrie 2016, au fost intervievați 30 de experți independenți, ceea ce a permis identificarea suplimentară a unor noi atracții turistice, validarea listei elaborate pînă la acel moment, dar și stabilirea unui anumit rating între toate atracțiile, după două criterii: nivelul de cunoaștere și importanța atracțiilor.

În aprilie 2017, iData a organizat un QuickPoll (sondaj realizat într-un termen foarte restrîns, cu o eroare acceptabilă), scopul căruia a fost de a afla de la populația orașului: care sînt atracțiile turistice, după categorii, pe care le-ar recomanda turiștilor și care sînt locurile unde chișinăuienii preferă să-și petreacă timpul liber. Aceste două cercetări, dar și efortul echipei iData, au permis cristalizarea unei liste ample și diverse de atracții turistice ale Chișinăului.

În context, managerul superior iMaps, directorul executiv iData, Mihai Bologan  coautorul hărţii, a subliniat că aspectul inovativ al acesteia îl constituie modul de reprezentare a orașului și a atracțiilor turistice.

„Harta a fost elaborată de la zero și conține mai multe elemente creative. Tot ce prezentăm astăzi este unic. Este prima hartă care include ruta de troleibuz nr. 30, care ajunge la aeroport.  Pentru multe obiective turistice am creat anumite figuri simbol. Pentru stadionul „Zimbru”, care este o carte de vizită a oraşului, am creat o zonă aparte. Am inclus clădirile istorice, muzeele, teatrele, monumentele, strada pietonală, Circul, hipodromul ş.a. Parcul din Valea Morilor cu Scara Cascadelor am decis să-l prezentăm separat. În total, am stilizat  23 de atracţii turistice, care ni s-au părut nouă mai interesante. Astfel, am indicat 131 de atracţii turistice”, a precizat Mihai Bologan.

Autorii proiectului „Descoperă Chişinăul 2017”  au  afirmat că această hartă  ar putea fi reînnoită din an în an. Ea a apărut într-un tiraj de 30 de mii de exemplare și are dimensiunea de 35x35 cm. Harta poate fi procurată în chioşcuri şi în complexele hoteliere.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17006212

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!