ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meşteri populari din R. Moldova au participat la un tîrg al creatorilor populari din România

12:58 | 16.08.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 aug. /MOLDPRES/. Nouă reprezentanţi ai artelor tradiţionale din R. Moldova şi-au expus lucrările la cea de-a XXXIV-a ediţie a Tîrgului Creatorilor Populari din Transilvania, care a avut loc în perioada 11-15 august la Muzeul „Astra” din oraşul Sibiu, România, informează MOLDPRES.

Printre aceştia au fost meşterii populari Victor Pelin, Natalia Cangea, Ecaterina Popescu, Anatolie Banari, Zaharia Triboi, Nicolae Bătrîncea, precum și Irina Damaschin de la Casa Cristea, formaţia folclorică "Romaniţa" din Chişinău şi doinitoarea Felicia Bojii. Delegaţia moldovenească a fost condusă de directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Diana Dicusarî.

Solicitată de MOLDPRES, directorul CNCPPCI, Diana Dicusarî, a menţionat că meşterii populari din ţara noastră participă mai mulţi ani la rînd la acest eveniment în baza unui acord de colaborare cu Muzeul „Astra”. 

„Cunoscut şi sub denumirea de ”Tîrgul de Sfînta Maria”, Tîrgul Creatorilor Populari din România a întrunit în acest an peste 120 de meşteri populari de diferite etnii şi din diverse zone etnografice ale ţării. Muzeul „Astra” este un muzeu în aer liber din Dumbrava Sibiului, care cuprinde un teritoriu de 136 de hectare. În fiecare an, meşterii noştri îşi expun lucrările într-un spaţiu nou. Şi de această dată, ei au avut parte de vînzări, lucrările lor fiind solicitate de vizitatori din mai multe ţări. De un succes binemeritat s-a bucurat cîntăreaţa Felicia Bojii, deţinătoare a Marelui Premiu al Festivalului „Doinei”, precum şi formaţia folclorică „Romaniţa”, care a susţinut două concerte”, a subliniat Diana Dicusarî.

Potrivit sursei citate, la acest tîrg participă doar meşterii artelor tradiţionale, care practică: olăritul, cioplitul în lemn, țesutul, croșetatul, brodatul etc. Pe lîngă tîrg, se desfăşoară și un festival al obiceiurilor şi tradiţiilor naţionale, în cadrul căruia formaţiile folclorice îşi prezintă vatra prin cîntec şi dans.

Tîrgul Creatorilor Populari din România reuneşte încă din 1983 meşteri populari de diferite etnii şi din diverse zone etnografice. 

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17006236

img17006236

img17006236

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!