ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România a avut cea mai mare creștere economică din UE, în trimestrul al doilea

13:54 | 16.08.2017 Categorie: Externe

București, 16 aug. /MOLDPRES/. Cu un avans de 5,7% în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, România a înregistrat cea mai mare creștere economică, în ritm anual, din Uniunea Europeană în perioada aprilie - iunie 2017, arată o estimare preliminară, publicată miercuri de Eurostat, informează AGERPRES, citată de MOLDPRES.

Conform Eurostat, produsul intern brut al României a înregistrat atît în primul trimestru al acestui an, cît și în trimestrul al doilea un avans 5,7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În aceeași perioadă, PIB a crescut cu 2,2% în zona euro și cu 2,3% în UE, după o creștere de 1,9%, respectiv 2,1% în primul trimestru.

De asemenea, în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru, România a înregistrat o creștere economică de 1,6%, ceea ce o plasează pe locul secund în UE după Suedia, care a înregistrat o creștere economică de 1,7% de la un trimestru la altul. Și în acest caz, avansul economiei românești este mult superior mediei din UE și din zona euro, unde PIB a crescut cu 0,6% comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,5% în primele trei luni în ambele cazuri.

Datele publicate de Eurostat sînt similare cu cele anunțate anterior de Institutul Național de Statistică (INS), potrivit căruia în trimestrul al doilea, față de aceeași perioadă din anul 2016, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 5,9%, pe seria brută.

Pe seria ajustată sezonier, în trimestrul II 2017, comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a crescut cu 1,6%. Față de același trimestru din anul 2016, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 5,7%.

Eurostat subliniază, însă, că datele comunicate miercuri ar putea fi revizuite într-o nouă estimare care ar urma să fie dată publicității în data de 7 septembrie 2017.

(Editor L. Alcază)

img17006239

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!