ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Coreii de Sud: Nu va fi război în Peninsula Coreeană

09:24 | 17.08.2017 Categorie: Externe

Seul, 17 aug. /MOLDPRES/. Președintele sud-coreean Moon Jae-In a asigurat joi că nu va exista război în Peninsula Coreeană, în pofida tensiunilor exacerbate în jurul programelor nuclear și balistic nord-coreene, relatează France Presse, comunică MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

"Toți sud-coreenii au lucrat atît de dur pentru reconstruirea țării care era în ruine după Războiul Coreii", a declarat Moon în cadrul unei conferințe de presă ce a marcat primele 100 de zile ale președinției sale.

"Voi împiedica războiul cu orice preț. Deci vreau ca toți sud-coreenii să fie convinși că nu va fi război", a reiterat el.

Situația s-a tensionat considerabil în regiune, notează AFP.

Coreea de Nord a amenințat că va lansa patru rachete în direcția teritoriului american din Guam, în Pacific, chiar dacă Phenianul pare să-și fi oprit proiectul pentru moment.

Regimul nord-coreean reacționase la declarațiile președintelui american Donald Trump, care a promis să dezlănțuie asupra Phenianului "focul și mînia" dacă amenințările nord-coreene împotriva SUA continuă. Washingtonul a mai spus că armata sa este în fine pregătită.

Această retorică belicoasă ridică temeri cu privire la o eroare de calcul, care ar putea avea consecințe catastrofale. Seulul și milioanele sale de locuitori se află în raza de acțiune a unor forțe de artilerie considerabile din Coreea de Nord.

Dar Moon a explicat că el dispune de un drept de veto asupra oricărei acțiuni militare a Washingtonului, aliat și garant al securității Coreii de Sud.

"Nimeni nu poate lua decizia pentru o acțiune militară în Peninsula Coreeană fără consimțămîntul nostru", a lansat el.

"SUA și președintele Trump au mai declarat că, oricare ar fi opțiunea pe care o aleseseră în ceea ce privește Coreea de Nord, o decizie nu va fi luată decît după ce va fi consultată Republica Coreea și va fi obținut acordul său", a adăugat Moon.

(Editor M. Jantovan)

img17006253

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!