ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul persoanelor cu toxiinfecţii a crescut semnificativ în ultimele luni, susţin medicii epidemiologi

12:45 | 17.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. Medicii din ţară au atestat în ultimele luni o agravare semnificativă a situației epidemiologice prin sporirea cazurilor de toxiinfecţii. Numărul bolnavilor a depăşit cifra de 200, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, de la începutul anului curent şi pînă la data de 15 august  au fost înregistrate 18 izbucniri de boli diareice acute, cu afectarea a 214 persoane, dintre care 125 copii.

Este îngrijorător faptul că numai în primele 15 zile ale lunii august s-au înregistrat patru cazuri de toxiinfecţii în masă. În urma acestora au avut de suferit 38 persoane în municipiul Chişinău, 27 în raionul Ştefan Vodă, 26 în Străşeni și 13 în Orhei. Cazurile au avut loc în localuri publice cu prilejul diferitelor ceremonii – nunţi, zile de naştere.

Pentru prevenirea infectării cu toxiinfecţii, medicii recomandă achiziţionarea alimentelor doar din localuri autorizate, spălarea frecventă a mîinilor cu săpun, separarea bucatelor pregătite de materia primă, spălarea minuţioasă sub jet de apă a fructelor şi legumelor ce se folosesc fără prelucrare termică, respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare, evitarea organizării diferitelor festivităţi și ceremonii dacă nu există condiţii de siguranţă,  neadmiterea pregătirii produselor alimentare cu 2-3 zile înainte de ceremonie, a folosirii ouălor de gîscă şi raţă pentru pregătirea prăjiturilor cu cremă.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!