ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șapte persoane au fost reținute fiind suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani

16:28 | 18.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Șapte persoane care au pus în aplicare o schemă frauduloasă de evaziune fiscală şi spălare de bani în cadrul unei afaceri cu metale, au fost reținute de oamenii legii, comunică  MOLDPRES.

Potrivit datelor Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, astăzi ofiţerii de investigaţii împreună cu procurorii au efectuat 22 de percheziții la punctele de colectare a fierului vechi şi la oficiile a două societăţi comerciale specializate în achiziționarea metalului, precum și la domiciliile și în automobilele persoanelor responsabile din cadrul respectivilor agenţi economici. 

Agenții economici, dar și angajații acestora sînt suspectați de organizarea unor scheme frauduloase de evaziune fiscală şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Astfel, aceștia înregistrau în evidenţa contabilă acte de achiziţii a deşeurilor de metale, întocmite din numele unor persoane fizice decedate sau aflate peste hotarele ţării. 

De asemenea, ei achiziționau resturi și deşeuri de metale neferoase cu indicarea în actele de evidenţă contabilă a unor cheltuieli majorate, astfel încît suma impozabilă era denaturată. 

Datele preliminare ale anchetei arată că doar unul dintre cei doi agenți economici, începînd cu anul 2014, a reflectat în evidenţele contabile cheltuieli majorate cu peste 95 de milioane de lei. În prezent, se întreprind acţiunile procesuale care au drept scop stabilirea valorii exacte a prejudiciului adus statului. 

În rezultatul percheziţiilor efectuate, au fost depistate și ridicate documente contabile, înscrisuri de ciornă, carnete, suporturi electronice ce conţin informaţii cu privire la activitatea ilegală desfăşurată, peste 20 telefoane mobile, aproximativ 200 mii de lei şi peste 3000 dolari SUA. La fel, au fost depistate peste 350 de tone de fier uzat fără acte de provenienţă.

Cele şapte persoane învinuite de implicare în săvîrşirea infracţiunii au fost reţinute, iar ieri în privinţa acestora au fost emise mandate de arestare preventivă pe un termen de 30 zile. În caz de condamnare, învinuiţii riscă pînă la 10 ani de închisoare. 

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!