ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mihail Saakașvili declară că se va reîntoarce în Ucraina pe 10 septembrie

09:12 | 19.08.2017 Categorie: Externe

Varșovia, 19 aug. /MOLDPRES/. Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, deposedat de cetățenia ucraineană de către președintele Petro Poroșenko, a anunțat că intenționează să se întoarcă în Ucraina la 10 septembrie, potrivit unei declarații date vineri AFP de către colaboratorii acestuia, transmit AGERPRES și MOLDPRES.

"Țin să anunț astăzi (vineri) că mă întorc în Ucraina. Voi veni din Polonia, la 10 septembrie, trecînd granița la Krakovets", a precizat el într-o videoconferință pe Facebook.

Una dintre colaboratoarele fostului șef de stat, Natalia Semenova, a confirmat proiectele acestuia într-o discuție la telefon cu agenția France Presse.

Mihail Saakașvili, 49 de ani, anunțase anterior că se va întoarce în Ucraina și va face apel la decizia președintelui țării.

Retrăgîndu-i fostului președinte georgian cetățenia ucraineană, Petro Poroșenko, care i-o acordase în 2015, l-a făcut apatrid pe Mihail Saakașvili, deoarece el și-a pierdut cetățenia georgiană obținînd pașaport ucrainean.

Această decizie nu l-a împiedicat pe Mihail Saakașvili să părăsească Statele Unite pentru Uniunea Europeană și să călătorească în Polonia și Lituania.

Apropiat de autoritățile prooccidentale care au ajuns la putere în 2014 în Ucraina după mișcarea Maidan, Mihail Saakașvili a fost numit guvernator al regiunii Odesa, în sudul țării, în mai 2015, dar a demisionat în noiembrie 2016, acuzîndu-l pe Petro Poroșenko că îi "jefuiește" pe ucraineni.

Carismatic reformator ajuns la putere în urma Revoluției Trandafirilor din 2003, Mihail Saakașvili s-a aflat la conducerea Georgiei timp de un deceniu. Criticat pentru stilul său autoritar și în special pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008, el este căutat în prezent de justiția din țara sa pentru "abuz de putere", o acuzație pe care o denunță ca motivată politic.

(Editor A. Răileanu)

img17006303

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!