ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Patru persoane, printre care un funcționar de la Ministerul Educației, au fost reținute de CNA

16:27 | 21.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. Patru persoane, printre care și un funcționar de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, au fost reținute astăzi de procurori și ofițerii anticorupție, fiind bănuiți de organizarea unei scheme de extorcare a banilor pentru urgentarea autentificării actelor, informează MOLDPRES.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Centrului Național Anticorupție /CNA/, Angela Starinschi, reținerile au avut loc în urma unei serii de percheziții efectuate de ofițerii CNA la Ministerul Justiției și cel al Educației, Culturii și Cercetării, dar și la birourile a doi notari publici.

Conform sursei citate, cei patru suspecți fac parte dintr-un grup în care sunt implicați și funcţionari ai Ministerului Justiţiei, notari publici şi reprezentanți ai unor birouri de traduceri. Potrivit materialelor urmăririi penale, intermediarii, care activau sub paravanul unor birouri de traduceri, racolau persoane ce aveau nevoie de autentificarea actelor de studii şi le propuneau grăbirea procedurii, care, legal durează până la 30 de zile. Pentru serviciile lor, care constau în eliberarea actelor în câteva ore sau zile, ei pretindeau câte 50 de euro pentru un document, iar sumele pretinse pentru întregul set de acte variau între 250 de euro şi 1500 de euro.

Intermediarii acţionau din numele solicitantului, prin procură, pregăteau pachetul de documente, după care, împreună cu angajaţii Ministerului Educaţiei şi Ministerului Justiţiei organizau autentificarea şi apostilarea actelor.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile, birourile şi automobilele celor vizaţi, oamenii legii au depistat procuri pe numele unor terţe persoane și telefoane. Acţiuni de urmărire penală au avut loc în două birouri ale Ministerului Educaţiei, în birourile a doi angajaţi ai Ministerului Justiţiei, la doi notari publici şi la un birou de traduceri din Chişinău.

Pentru documentarea obiectivă a cazului, mai multe persoane urmează să fie citate pentru audieri la sediul Procuraturii Anticorupţie. În prezent, procurorii desfăşoară urmărirea penală pe faptul comiterii traficului de influenţă şi coruperii pasive. Dacă vor fi găsite vinovate, cele patru persoane riscă până la 10 ani de puşcărie.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17006345

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!