ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Marina SUA a ordonat o 'pauză operațională' pentru evitarea de noi accidente după cel din Singapore

12:08 | 22.08.2017 Categorie: Externe

Washington, 22 aug. /MOLDPRES/. Șeful operațiunilor Marinei americane, amiralul John Richardson, a ordonat marți o 'pauză operațională' pentru întreaga flotă SUA cu scopul evitării de noi accidente, ca urmare a coliziunii luni între distrugătorul USS John S. McCain al Marinei militare americane și un petrolier în largul Singapore, incident în urma căruia zece marinari americani sunt dați dispăruți și alți cinci au fost răniți, relatează AFP și DPA, preluate de AGERPRES și MOLDPRES.

'Aceasta este cea de-a doua coliziune în trei luni și ultima dintr-o serie de incidente în Pacific. Această tendință necesită o acțiune mai viguroasă. În acest scop, cer o pauză operațională a flotei noastre în întreaga lume', a declarat Richardson într-un mesaj video postat pe YouTube.

Totodată, el le-a cerut comandanților flotei americane să ia 'toate măsurile adecvate și imediate pentru a se asigura că operațiunile din întreaga lume sunt sigure și eficiente'.

În plus față de anchetele referitoare la ultimele două coliziuni, el a ordonat o 'revizuire cuprinzătoare' a operațiunilor Marinei SUA pentru a identifica 'cauzele incidentelor'. Mai înainte, ministrul apărării american Jim Mattis a promis o 'anchetă amănunțită'.

Zece marinari americani sunt dați dispăruți și alți cinci răniți în urma coliziunii luni între distrugătorul USS John S. McCain și un petrolier în largul Singapore, acesta fiind al doilea accident implicând o navă de război americană în ultimul timp.

Distrugătorul de rachete s-a ciocnit cu nava comercială Alnic MC, în apropiere de strâmtoarea Malacca, în primele ore ale dimineții, a afirmat marina americană într-un comunicat.

Distrugătorul se îndrepta spre portul din Singapore în momentul coliziunii produse luni în jurul orei locale 05:42 (21:24 GMT duminică), în apele malaeziene, potrivit marinei americane.

În regiunea respectivă, traficul maritim este unul din cele mai aglomerate din lume, iar volumul de mărfuri și petrol transportat reprezintă aproximativ un sfert din totalul mondial.

Distrugătorul din clasa Arleigh Burke, înarmat cu rachete teleghidate, face parte din Flota a 7-a americană și are baza la Yokosuka, în Japonia. Numele său este dat de doi amirali din US Navy (Marina militară a Statelor Unite) — tatăl și bunicul senatorului John McCain, fost candidat la președinția SUA. 

(Editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!