ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producția de cereale a Rusiei va atinge un maxim istoric în acest an

13:05 | 22.08.2017 Categorie: Externe

Moscova, 22 aug. /MOLDPRES/. La un sfert de secol de la colapsul URSS, fermierii ruși vor reuși în acest an să devanseze recordul privind producția de cereale care a fost atins în perioada sovietică, informează MOLDPRES cu referire la Bloomberg și AGERPRES. 

Vladimir Petrichenko, directorul firmei de consultanță ProZerno, estimează că în anul curent fermierii ruși vor recolta o cantitate record de cereale de cel puțin 130,7 milioane tone, grație unor producții istorice la grâu și porumb, cu 2,6% mai mari decât precedentul record care a fost stabilit în 1978, cu un an înainte ca URSS să invadeze Afganistanul sub conducerea lui Leonid Brejnev.

Estimările ProZerno arată că în acest an fermierii ruși vor recolta 80 de milioane de tone de grâu și 16,3 milioane tone de porumb, valori record pentru ambele produse, la care se vor adăuga 16,3 milioane tone de orz, aceasta fiind cea mai mare recoltă de orz de după 2008. Vladimir Petrichenko subliniază că aceste estimări ar putea fi depășite pe măsură ce recoltatul progresează în Siberia.

"Producția de grâu ar putea ajunge chiar și la 85 de milioane de tone. Asta ar fi limita superioară a intervalului de prognoză", a spus Petrichenko.

O producție record la grâu ar consolida și mai mult poziția Rusiei de cel mai mare producător mondial în anul curent. Aceasta în condițiile în care Departamentul american al Agriculturii (USDA) se așteaptă deja ca Rusia să fie cel mai mare exportator mondial de grâu în sezonul 2017-2018.

(Editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!