ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va iniția negocieri cu Guvernul Statului Qatar privind abolirea regimului de vize

15:51 | 23.08.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a decis în ședința de astăzi inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statului Qatar privind abolirea regimului de vize de scurtă ședere, de până la 90 de zile, pentru titularii de pașapoarte ordinare, informează MOLDPRES.

Proiectul se încadrează în categoria tratatelor interguvernamentale care reglementează condițiile de intrare, ședere și de tranzitare a teritoriilor celor două state de către titularii pașapoartelor ordinare, legitimațiilor de membru al echipajului unei nave și carnetului de marinar. Acordul urmează a fi încheiat pe o perioadă nedeterminată.

Republica Moldova are semnate opt acorduri bilaterale cu Statul Qatar, inclusiv cu privire la călătoriile reciproce pentru titularii pașapoartelor diplomatice și speciale, promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, cooperarea în domeniul economic, comercial și tehnic. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, în Republica Moldova activează cinci întreprinderi cu capital qatarez.

Statul Qatar este prima țară din sud-vestul Asiei cu care Republica Moldova intenționează să semneze acordul privind călătoriile reciproce fără vize pentru titularii pașapoartelor ordinare. Conform datelor din Sistemul Informațional de Gestionare a Vizelor, Republica Moldova a eliberat în 2015 un număr de 41 de vize pentru cetățeni din Statul Qatar, iar în 2016 – 19 vize.

Cetățenii Republicii Moldova pot intra fără vize în circa 70 de state.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17006395

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!