ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreaţa Maria Drăgan ar fi împlinit 70 de ani

16:26 | 23.08.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Cântăreaţa de muzică populară Maria Drăgan ar fi împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1947 în satul Bălăureşti, raionul Nisporeni. A absolvit şcoala medie incompletă din satul natal. În 1964-1965 a studiat la Școala medie de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău.

În 1965, Maria Drăgan a evoluat în formaţia lui Isidor Burdin, plecând într-un turneu în Italia. A fost solistă în Ansamblul de estradă al Filarmonicii din Chişinău, în orchestrele de muzică populară „Mugurel” (1966-1974) şi „Lăutarii” (1975-1976). A activat ca artistă vocalistă în formaţia „Bucuria”,  cu Ion Suruceanu, apoi la restaurantul „Beciul Vechi” şi în orchestra „Ciocârlia” a Palatului Sindicatelor din Chişinău.

Este cunoscută ca interpretă a cântecelor populare: „Vai, sărmana turturică”, „Lume, lume, soro lume”, „Foaie verde, bob năut”, „Hop, lele hop”, „Eu la joc, mama la joc”, „Măi Ioane”, „Vino, bade, vino”, „La fereastra casei mele”, „Leliţă Ioană” ş.a. De asemenea, a interpretat doine, cântece lirice, bocete, strigături şi romanţe.

Cântăreaţa a participat la realizarea filmelor „Tablouri muzicale” („Telefilm-Chişinău”, 1970) şi „Călătorie la Nehvoraisk” (Moldova-film”). S-a bucurat de succes în Ungaria, la Festivalul de artă al RSS Moldoveneşti (1971), unde a fost distinsă cu Premiul special. În 1973 a devenit laureată a Festivalului Republican al Tineretului. De-a lungul carierei sale artistice, a întreprins numeroase turnee în URSS.

Maria Drăgan s-a stins din viaţă la 6 octombrie 1986 la Bălăureşti, Nisporeni, la vârsta de 39 de ani. În 1996, a fost creată Fundaţia „Maria Drăgan”, care are drept scop lansarea şi promovarea tinerilor interpreţi de folclor. În 1999, publicistul Gheorghe Budeanu a editat cartea „Vai, sărmana turturică”, despre viaţa şi activitatea regretatei cântăreţe.

În 2001, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului-concurs de interpretare a cântecului folcloric „Vai, sărmana turturică”, consacrat interpretei. Numele Mariei Drăgan îl poartă o filială a Bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu” şi unele străzi din Chişinău, Nisporeni şi Călăraşi.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17006402

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!