ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului a marcat cea dea 73-a aniversare a operaţiunii militare Iaşi-Chişinău

10:42 | 24.08.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 24 aug. /MOLDPRES/. Șeful statului, Igor Dodon, a marcat astăzi cea de-a 73-a aniversare a operaţiunii militare Iaşi-Chişinău din cadrul celui de-al doilea Război Mondial. În cadrul acțiunii, Președintele a depus flori la „Focul Veșnic” de la Complexul memorial „Eternitate” din capitală, informează MOLDPRES.

Igor Dodon a declarat că manifestări de comemorare a ostaşilor sovietici se desfășoară şi la Complexul memorial „Capul de Pod Şerpeni”. „Marcăm a 73-a aniversare a eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă, cu acest prilej vreau să felicit toți cetățenii țării. Este un eveniment istoric extrem de important, în urma căruia trebuie să apreciem pacea și actele de eroism ale ostașilor și să facem tot posibilul ca astfel de evenimente să nu fie repetate. Dacă unii cetățeni consideră această zi una de ocupare, atunci pot spune doar că fiecare persoană are opinia sa, totuși cred că majoritatea cetățenilor ziua de astăzi o consideră una de sărbătoare”, a spus șeful statului.

Președintele țării a specificat că, cu prilejul aniversării, astăzi va fi organizat un concert în Piața Marii Adunări Naționale din centrul capitalei, unde vor fi decorați mai mulți veterani participanți la operațiunea Iași-Chișinău.

Totodată, la depunerea de flori la „Focul Veșnic” de la Complexul memorial „Eternitate” au participat deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, precum și simpatizanții acestuia.

Astăzi se împlinesc 73 de ani de la victoria trupelor sovietice asupra forţelor fasciste în lupta pentru teritoriul dintre Prut şi Nistru, numită operaţiunea Iaşi-Chişinău. În urma acțiunii din 24 august 1944, armata sovietică a recăpătat controlul asupra teritoriului Moldovei. Operațiunea Iași-Chișinău este calificată de unii istorici drept eliberare a Moldovei de sub ocupația germano-română, iar de alții – începutul ocupației sovietice.

În urma operațiunii, trupele germane au suferit pierderi de cel puțin 200 mii de oameni, armata sovietică - 13 mii de morți și aproximativ 54 mii de răniți, iar armata română - opt mii de morți și aproape 25 mii de răniți.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img17006416

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!