ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ședința Consiliului Suprem de Securitate a fost anulată

12:05 | 29.08.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 29 aug. /MOLDPRES/. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunțat că ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) a fost anulată astăzi din lipsă de cvorum, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele a calificat hotărârea conducerii Legislativului și Executivului de a nu participa la ședința Consiliului drept o decizie politică. „Am așteptat că cei de la Guvern vor veni și vor oferi informații privind mai multe chestiuni actuale. Pe lângă subiectul cu Rogozin urmau a fi discutate și altele extrem de importante. Cred că cei de la Guvern trebuiau să vină și să expună argumente clare privind decizia de declarare a vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, drept persona non-grata, însă lipsa acestora a dovedit încă o dată că hotărârea a fost una politică, pentru a înrăutăți dialogul cu Federația Rusă”, a menționat Dodon.

Președintele a specificat că dacă reprezentanții Parlamentului și Guvernului vor boicota ședințele Consiliului, componența acestuia va fi modificată. „Constatăm că Guvernul și Partidul Democrat nu au argumente pentru deciziile luate împotriva statului. Componența CSS se aprobă prin decretul președintelui, de aceea vreau să preîntâmpin că dacă guvernarea dorește să boicoteze ședințele CSS eu voi fi obligat să modific componența acestuia ca să avem cvorum și să putem lua decizii. Zilele următoare vom organiza o nouă ședință, iar dacă nu vor veni, vom discuta fără aceștia”, a declarat Dodon.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat astăzi că șefii de la Guvern și Legislativ nu vor participa la ședința CSS. Speakerul a precizat că decizia a fost luată după ce președintele a inclus pe ordinea de zi a şedinţei subiectul privind hotărârea Guvernului de a-l declara persona non-grata pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. „Este un subiect ce ţine de competenţa Guvernului şi nu a Preşedintelui R. Moldova sau a CSS. Discuţiile la acest subiect sunt o provocare şi nu ne dorim ca CSS să devină un instrument al confruntărilor geopolitice. Sunt multe subiecte care pot fi pe agenda consiliului", a opinat Candu. 

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17006538

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!