ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tiraspolul va solicita Rusiei să aducă negocierile privind regiunea transnistreană la ONU

16:53 | 29.08.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 29 aug. /MOLDPRES/. Autoritățile din regiunea transnistreană vor solicita Rusiei, mediator și garant în cadrul negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol, să aducă acest dialog în cadrul ONU, a anunțat marți liderul separatist Vadim Krasnoselski, informează agenția de presă TASS, citată de AGERPRES.

„Dacă observăm o stagnare a procesului de negocieri, de ce să nu aducem dialogul la un nou nivel: în cadrul ONU, unde am fi auziți. De aceea, astfel de propuneri vor fi trimise Federației Ruse”, a spus Krasnoselski.

La 23 august, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite, Victor Moraru, a expediat o scrisoare către ONU în care a cerut includerea pe ordinea de zi a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale, a unui punct intitulat “Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.

„Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu art. 11 din Statutul Organizației Națiunilor Unite, solicită includerea subiectului scoaterii definitive a trupelor militare internaționale de pe teritoriul Transnistriei, în ordinea de zi pentru cea de-a 72-a sesiune a Asambleei Generale”, se arată în scrisoare.

Astăzi, în cadrul unei întrevederi a ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, cu ambasadorul Federaţiei Ruse în R. Moldova, Farit Muhametşin, oficialul moldovean a reconfirmat intenţia ţării noastre de a promova includerea pe agenda sesiunii Adunării Generale a ONU a subiectului privind retragerea forţelor militare străine. Andrei Galbur a subliniat faptul că această iniţiativă nu vizează retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii ce operează în zona de securitate din regiunea transnistreană.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!