ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Asociațiile obștești au îndemnat părinții să denunțe cazurile de corupție din sistemul de educație

13:09 | 04.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Reprezentanții asociațiilor obștești Părinți Solidari, CReDO și CNA Studențesc au făcut astăzi un apel public de atenționare a comitetelor părintești referitor la colectarea taxelor informale în sectorul de educație. Potrivit datelor asociației Părinți Solidari, taxa percepută anual în mod informal în școli și grădinițe este de circa 1 milion de lei per instituție, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, semnatarii apelului au solicitat factorilor de decizie luarea măsurilor reale și efective de prevenire și luptă împotriva corupției și asigurarea unui sistem educațional integru și transparent.

Reprezentanta asociației obștești Părinți Solidari, Ala Revenco, a menționat că colectarea taxelor poate avea loc doar în cadrul asociațiilor înregistrate la Ministerul Justiției, iar banii urmează să fie depuși pe un cont bancar în baza unui bon de plată. „Fondurile trebuie să fie gestionate într-un mod participativ, iar ulterior să fie prezentate rapoarte de utilizare a banilor. La fel, părintele trebuie să decidă benevol cu cât să contribuie la bunurile procurate de către asociații, iar ulterior acestea trebuie să fie luate la evidență. Totodată, părinții trebuie să cunoască că în contul acestor asociații pot fi donate 2% din impozitul pe venit al persoanelor”, a spus Revenco.

La rândul său, reprezentanta asociației obștești CReDO, Olga Bâtcă, a specificat că în prezent se atestă o diversificare a tipurilor de taxe informale, precum și majorarea sistematică a cuantumului acestora. „Sesizăm apariția unor noi taxe, precum și salarizarea ilegală a unor angajați din mijloacele impuse părinților, colectate prin constrângere și intimidare, în unele cazuri, precum și, hărțuirea elevilor și părinților. Solicităm informarea regulată a părinților și cadrelor didactice de către autoritățile de profil, în privința ilegalității colectării taxelor informale și atenționarea referitor la sancțiunile de care sunt pasibile”, a remarcat Bâtcă.

Totodată, reprezentanta CNA Studențesc, Sanda Sandu, a solicitat „crearea unei platforme deschise de colaborare dintre societatea civilă de profil, instituțiile statului și cele educaționale cu scopul de a genera discuții și dezbateri privind integritatea și transparența sistemului educațional din Republica Moldova și de a crea un set de mecanisme efective care urmează a fi aplicate pentru a nu admite colectarea ilicită a banilor în instituțiile de învățământ”.

Reprezentanții asociațiilor obștești au îndemnat părinții să denunțe cazurile de corupție din sistemul de educație pe canalul informal al societății civile și cele oficiale existente, iar autoritățile să examineze plângerile în mod amănunțit.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17006682

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!