ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cinci persoane, printre care trei polițiști, au fost reținuți în cazul decesului tânărului Andrei Braguța

15:23 | 04.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Cinci persoane, printre care trei polițiști și doi deținuți, au fost reținuți de oamenii legii în cazul cetățeanului Andrei Braguța, decedat în condiții suspecte. Anunțul a fost făcut astăzi de către Procurorul General, Eduard Harunjen, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, oamenii legii care au fost reținuți sunt responsabilii ce activau în noaptea în care Braguța a fost adus la poliție, însă în timp ce bărbatul era supus maltratărilor de către deținuți, nu au acționat. Toate persoanele reținute se află în izolatorul Centrului Național Anticorupție. La fel, procurorul a anunțat că, în acest caz, încă doi deținuți, care deja au fost eliberați, au statut de bănuiți.

Reprezentanții organelor de drept au specificat că ieri a fost inițiată o cauză penală pentru tortură. „Avem încă ce investiga, inclusiv sub aspect de tratament inuman și degradant, până în momentul decesului. Conform constatărilor preliminare ale Centrului de medicină legală, decesul a survenit din cauza unei bronhopneumonii purulente, urmează deja să stabilim dacă acțiunile celor care au fost reținuți sunt legate direct de înrăutățirea stării de sănătate”, a menționat șeful Secție combatere tortură din cadrul Procuraturii Generale, Ion Caracuian.

Potrivit procurorilor, timp de o oră și jumătate Andrei Braguța a fost bătut cu mâinile și picioarele în diferite părți ale corpului, inclusiv în cutia toracică, cap și membrele inferioare. „Domnul Braguța ar fi bătut în ușa celulei pentru ajutor, însă gardienii ar fi făcut doar câteva observații, ulterior au parvenit adresări și de la alți deținuți care au auzit țipete, însă din nou nu au fost luate măsuri. Urmează să examinăm acțiunile altor factori de decizie din sistemul penitenciar, instituțiile medicale, magistrați și procurori, ulterior ne vom pronunța dacă putem face o calificare penală. Dacă va fi oferit acordul celor apropiați poate avea loc și exhumarea cadavrului pentru investigații suplimentare”, a precizat Caracuian.

Andrei Braguța, în vârstă de 31 ani, a decedat la 26 august în condiții suspecte în penitenciar, după ce a fost reținut pentru depășirea limitei de viteză. Autoritățile susțin că motivul decesului este pneumonia, iar rudele acestuia susțin că bărbatul a murit după ce a fost bătut.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17006689

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!