ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biroul Național de Statistică constată că peste 7 la sută din angajați primesc salariile ”în plic”

16:30 | 04.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Aproape 60 de mii de angajați sau 7,4 la sută din totalul salariaților au primit în trimestrul doi al acestui an salariul ”în plic”. Circa 6,1 la sută primesc tot salariul „în plic”, iar 1,3 la sută doar o parte, arată date ale Biroului Național de Statistică (BNS), făcute publice astăzi, informează MOLDPRES.

Cele mai mari ponderi ale salariaţilor care primesc salarii „în plic” se estimează pentru activitățile din agricultură (40 la sută), comerț (15,4 la sută) și industrie (9,2 la sută). BNS constată totodată că munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 6,5 la sută, în scădere față de perioada similară a anului precedent (7,8 la sută).

Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înţelegeri verbale) este mai frecventă printre salariații bărbați (8%) decât salariații femei (5%). Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (38,4%) și comerț (16,1%).

Recent, Serviciul Fiscal de Stat a anunțat că un agent economic verificat de fisc riscă amenzi substanțiale pentru achitarea salariului „în plic”. Circa 40 din cei 62 de angajați la întreprindere erau remunerați fără ca datele să fie luate în evidență contabilă. Anterior, în premieră în Republica Moldova, un agent economic a fost obligat prin judecată să plătească o amendă de 50 000 de lei pentru achitarea salariilor ”în plic”. 

Potrivit „Raportului general al activităților de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru”, realizat de grupurile multidisciplinare pentru semestrul I al anului 2017, pe parcursul a șase luni ale anului curent, Serviciul Fiscal de Stat a calculat 8 883.6 mii lei suplimentar la buget, ca urmare a acțiunilor de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru”.

Estimări, la care face referire Confederaţia Naţională a Sindicatelor, arată că bugetul public naţional are de pierdut anual 5,6 miliarde de lei ca urmare a achitării salariilor „în plic”.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu) 

img17006697

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!