ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statele Unite cer ONU să ia „cele mai puternice măsuri posibile” pentru a sancționa regimul nord-coreean

19:09 | 04.09.2017 Categorie: Externe

New York, 4 sep. /MOLDPRES/. Statele Unite ale Americii doresc ca ONU să ia „cele mai puternice măsuri posibile” pentru a sancționa ultimul test nuclear nord-coreean, a declarat luni ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, relatează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

''A sosit momentul să punem capăt jumătăților de măsură'', a declarat diplomatul american în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, subliniind că este o situație de ''urgență'' și că abordarea Organizației Națiunilor Unite din ultimii 20 de ani ''nu a funcționat'' pentru a schimba atitudinea nord-coreeană.

Cu toate acestea, Nikki Haley nu a precizat ce sectoare ar putea fi vizate de noile sancțiuni.

La începutul lunii august, în momentul în care s-au decis ultimele sancțiuni, Consiliul de Securitate al ONU a dat dovadă de o ''unitate fără precedent'' în ceea ce privește Coreea de Nord, a spus Haley.

Însă liderul nord-coreean ''cere doar un singur lucru, războiul'', a adăugat ea. Iată de ce, pentru Statele Unite, propunerea ruso-chineză de înghețare a manevrelor militare americano-sud-coreene în schimbul suspendării programelor de înarmare nord-coreene ''nu este acceptabilă''. ''Nu o vom face pentru că nu putem lăsa garda jos'', a spus ea.

Franța și Marea Britanie au subliniat de asemenea necesitatea unor noi măsuri ferme. ''Franța cere un răspuns rapid, ferm și unit'', a declarat ambasadorul Franței la ONU, François Delattre. ''Minutele sunt numărate'', a adăugat el, subliniind că ultimele sancțiuni, decise la începutul lunii august, trebuie aplicate cu strictețe. ''Trebuie să maximizăm presiunea'', a insistat el.

Pe de altă parte, ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a pledat pentru ''dialog'' pentru rezolvarea crizei cu Coreea de Nord. Moscova ''invită toate părțile la dialog și la reluarea negocierilor'', a spus el. ''Nu există o soluție militară'', a insistat diplomatul rus, recunoscând în același timp că Coreea de Nord a tratat ''cu dispreț'' toate interdicțiile internaționale.

''Insistăm asupra necesității de a ne păstra controlul'', ''de a nu fi copleșiți de emoții și de a acționa în mod calm și echilibrat'', a mai spus Vasili Nebenzia, ale cărui declarații par a-l viza implicit pe președintele american Donald Trump, care a promis în urmă cu câteva săptămâni ''foc și furie'' împotriva regimului de la Phenian dacă acesta va continuă să provoace comunitatea internațională.

Totodată, Ambasadorul Chinei la Națiunile Unite, Liu Jieyi, i-a cerut Coreii de Nord ''să înceteze acțiunile care sunt greșite'' și a făcut apel la toate părțile ''să ia în considerare în mod serios'' propunerea Beijingului pentru o suspendare comună a programelor Phenianului privind activitățile nucleare și rachetele balistice, și a exercițiilor militare ale SUA și Coreii de Sud.

''Facem un apel puternic către Coreea de Nord să înceteze de a mai întreprinde acțiuni care sunt greșite, deteriorează situația și nu sunt în concordanță nici cu interesele proprii, și să revină cu adevărat pe calea soluționării problemei prin intermediul dialogului'', a declarat Liu Jieyi.

(Editor A. Răileanu)

img17006704

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!