ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Candidații la alegerile parlamentare și prezidențiale vor fi obligați să prezinte certificatul de sănătate psihică

09:15 | 06.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi inițiativa legislativă a unui grup de deputați ce prevede extinderea listei de documente pentru înregistrarea candidaților la alegeri. Astfel, candidatul va fi obligat să prezinte la Comisia Electorală Centrală (CEC) sau la consiliile electorale de circumscripție ”certificatul de sănătate psihică al candidatului la alegeri”, eliberat de către comisia specială ce activează pe lângă CEC, informează MOLDPRES.

Autorii inițiativei consideră că prezentarea certificatului este oportună ”pentru a fi dovedită starea de sănătate corespunzătoare a candidaților la anumite funcții, ținând cont de particularitățile activităților pe care urmează să le desfășoare sau dacă în fișa postului pentru funcția respectivă sunt stabilite cerințe speciale de sănătate”.

Candidații la alegeri ”trebuie să fie verificați în cadrul unui examen, care să includă evaluarea stării sănătății psihice și eliberarea unui certificat de sănătate psihică”, consideră grupul de deputați. Legislația în vigoare prevede prezentarea certificatului de sănătate de către candidatul la funcția de șef de stat.

Comisiile care vor efectua examinarea medicală a candidaților la funcțiile publice vor fi formate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Opoziția consideră că certificatul de sănătate psihică pe care trebuie să-l prezinte candidatul îngrădește dreptul cetățenilor de a fi aleși, deoarece guvernarea ar putea să-i excludă din scrutin pe cei incomozi puterii.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17006744

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!