ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a decis participarea militarilor moldoveni la stagiul de instruire „Rapid Trident” în Ucraina

09:50 | 06.09.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărârea cu privire la participarea unui contingent de militari moldoveni la stagiul de instruire „Rapid Trident” din Ucraina. Chestiunea a fost introdusă pe ordinea de zi la propunerea prim-ministrului Pavel Filip, care s-a arătat îngrijorat de faptul că președintele Igor Dodon le interzice militarilor moldoveni să participe la exercițiile de instruire de peste hotare, acolo unde cadrele Armatei Naționale acumulează experiență, informează MOLDPRES.

Premierul Filip susține că nu înțelege ultimul refuz al lui Dodon de a permite militarilor moldoveni să participe la un exercițiu în Ucraina în perioada 7-23 septembrie curent la centrul de instruire militară Yavoriv, Ucraina.

„Președintele Dodon deja a 5-a oară interzice participarea militarilor din Armata Națională la instruiri peste hotare. Aceasta creează o situație îngrijorătoare. Recent, a refuzat participarea militarilor la un exercițiu în Ucraina. Vreau să menționez că în mare parte bugetul pentru aplicații militare este oferit de partenerii noștri externi, circa 80% din bani. Astfel, neparticiparea țării noastre la aceste aplicații militare ar constitui cinci milioane de lei. Nu sunt argumente și temeiuri plauzibile, pentru că nimeni nu dorește să aibă o armată neinstruită, slabă, fără capacități, doar dacă nu se urmărește aceste scopuri”, a declarat prim-ministrul.

Pavel Filip a mai menționat că ”pentru a curma speculațiile pe viitor” amintește că ”Guvernul prin lege este obligat să asigure creșterea capabilității Armatei Naționale” și din aceste considerente a fost aprobată hotărârea de Guvern, iar cei care interzic militarilor moldoveni să participe la instruiri, exerciții și aplicații nu fac decât să o slăbească.

57 de militari moldoveni urmează să participe la stagiul de pregătire „Rapid Trident” care se va desfășura în Ucraina. Ministerul Apărării a notificat Președinția, însă Igor Dodon afirmă că instituția trebuie să ceară acceptul acestuia, în calitate de comandant suprem al Armatei, și nu doar să informeze instituția prezidențială. Anterior, Igor Dodon a blocat participarea militarilor moldoveni la o misiune comună cu NATO, în România.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17006752

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!