ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe persoane cu legături jihadiste au fost infiltrate printre angajați a două ambasade ale Franței

17:32 | 06.09.2017 Categorie: Externe

Paris, 6 sep. /MOLDPRES/. Mai multe persoane care lucrau în reprezentanțe diplomatice ale Franței la Londra și Doha aveau legături cu mișcări jihadiste, conform publicației Le Canard enchaîné, citată miercuri de Le Point în ediția online, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Serviciile de informații au reperat printre angajații locali ai ambasadelor Franței în Marea Britanie și Qatar mai multe persoane având legături cu mișcări jihadiste. Acești angajați locali au fost excluși din reprezentanțele respective.

La Doha, era vorba de agenți de securitate ai ambasadei care afișau o apropiere îngrijorătoare de mișcări pro-SI (Statul Islamic).

La Londra, și mai grav, era vorba de un intendent al acestui post diplomatic, recrutat pentru lucrări de mentenanță și cu acces la birouri sensibile, care avea o 'simpatie deplasată' față de mai multe personalități calificate de serviciile secrete ca ''teroriști''.

Un funcționar al Ministerului de Externe francez a recunoscut, sub protecția anonimatului, că "există o adevărată problemă cu agenții locali" și că "poți da peste tot felul de tipi".

Ministerul de Externe a anunțat un plan de 67 de milioane de euro pentru întărirea securității ambasadelor Franței din întreaga lume.

"Au fost luate măsuri foarte solide. Schimburile cu serviciile locale de informații înainte de a angaja personal local au fost intensificate", a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului, Agnes Romatet-Espagne.

(Editor A. Răileanu)

img17006781

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!