ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doi angajaţi ai Primăriei Chișinău și un om de afaceri au fost reținuți de CNA într-un dosar cu fraude funciare

18:27 | 06.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Doi angajați din cadrul Direcţiei arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei municipiului Chișinău și un om de afaceri au fost reținuți astăzi de către ofițerii și procurorii anticorupție într-un dosar ce vizează tranzacții ilegale cu terenuri, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Centrului Național Anticorupție, cei trei sunt bănuiți de abuz de serviciu, după ce au înstrăinat ilegal mai multe terenuri ale municipalității. Funcționarii utilizau bazele de date referitoare la terenurile din municipiul Chișinău, identificând loturi ce aparțineau municipalității, amplasate convenabil, după care prin diverse metode le majorau costul. Aceștia ar fi acționat de comun acord cu un agent economic, care este suspectat de complicitate la abuz de serviciu.

Schema de preluare frauduloasă a terenurilor Primăriei a fost aplicată în zeci de cazuri, procurorii identificând mai multe loturi înstrăinate de același grup de persoane, pe bulevardele Grigore Vieru, Ştefan cel Mare şi Sfânt, străzile Puşkin, Hânceşti, Cuza-Vodă. Acum o lună, în arestul procurorilor au ajuns șase membri ai grupului, printre care doi angajaţi de la “Cadastru”, un om de afaceri şi un beneficiar al unui teren. Alți doi complici, un executor judecătoresc şi un barman, au fost eliberați sub control judiciar, după ce și-au recunoscut vina. Până în prezent, nouă persoane, bănuite că ar fi implicate în această schemă, au fost reţinute.

Dacă vor fi găsiți vinovați, funcționarii, dar și omul de afaceri riscă, o pedeapsă cu închisoare de până la șase ani sau amendă în mărime de peste 100 mii de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la cinci la 10 ani.

(Reporter A. Zara editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!