ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile din UTA Gagauz-Yeri şi oraşul turc Istanbul au convenit să semneze un Acord de colaborare

12:49 | 07.09.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/.  UTA Gagauz-Yeri şi oraşul Istanbul din Turcia au convenit să semneze un acord de colaborare în domeniul social-economic şi umanitar. Despre aceasta au discutat ieri, în cadrul unei întâlniri la Istanbul, başcanul Irina Vlah şi viceprimarul acestui municipiu, Ahmet Selamet, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al administraţiei de la Comrat.

Demnitarii au apreciat dezvoltarea relaţiilor dintre autonomia găgăuză din R. Moldova şi autorităţile din Turcia. „Aceste contacte se consolidează tot mai mult, ca urmare realizându-se multe proiecte comune, importante pentru UTA Gagauz-Yeri. Un acord de cooperare cu oraşul Istanbul ar fi benefic pentru parteneriatul interregional, precum şi pentru mulţi băştinaşi găgăuzi stabiliţi în Turcia, cu care ne-am dori să avem legături mai strânse”, a menţionat Irina Vlah.

La rândul său, Ahmet Selamet a susţinut iniţiativa şi a subliniat că proiectul Acordului urmează să fie aprobat de Consiliul orăşenesc Istanbul.

Viceprimarul de Istanbul a exprimat disponibilitatea conducerii oraşului de a susţine proiectele iniţiate în cadrul Uniunii municipalităţilor  turcice, printre care construcţia unei uzine de asfalt pe teritoriul UTA Gagauz-Yeri şi reconstrucţia Casei de cultură din Comrat. Oficialul a subliniat relaţiile speciale între cele două unităţi administrative, amintind că la finele săptămânii curente la Istanbul se va desfăşura cea de-a doua ediţie a Zilelor culturii găgăuze.

Totodată, în cadrul conlucrării cu Uniunea municipalităţilor turcice, un grup de primari din autonomia găgăuză va vizita în luna decembrie Turcia pentru a face schimb de experienţă cu administraţiile locale din această ţară.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17006809

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!