ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip a participat la lucrările Conferinței internaționale “Coridoarele integrate de transport Europa-Asia”

16:12 | 08.09.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi împreună cu Premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, la cea de-a doua ediție a Conferinței internaționale de transport “Coridoarele integrate de transport Europa-Asia”, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.

În discursul său, Pavel Filip a subliniat că acest eveniment constituie o platforma bună pentru a discuta provocările și oportunitățile de dezvoltare a infrastructurii, de transport și logistică, despre problemele de integrare ale infrastructurii de transport în Europa și Asia, dar şi pentru identificarea măsurilor concrete în vederea dezvoltării în continuare a cooperării pe acest segment.

„Prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova și-a asumat obligații și urmărește în mod sistematic acest curs, pentru a extinde cooperarea internațională în sectorul transporturilor, ceea ce va conduce la dezvoltarea infrastructurii moderne de transport și logistică transcontinentală în regiune”, a precizat Prim-ministrul Pavel Filip.

În context, şeful Executivului de la Chişinău a menţionat că politica sectorială de stat a Republicii Moldova în domeniul transporturilor și logisticii are la bază trei piloni: armonizarea legislației naționale cu reglementările UE, integrarea în coridoarele de transport internațional, liberalizarea piețelor de transport și reducerea costurilor de tranzacție.

În acest sens, Republica Moldova şi Ucraina au stabilit pe agenda bilaterală pentru anul curent semnarea acordurilor bilaterale privind liberalizarea transportului rutier și aerian dintre cele două ţări. Potrivit lui Pavel Filip, o atenție deosebită trebuie acordată calității drumurilor care leagă Chișinău și Odesa, precum şi reabilitării tronsonului de cale ferată Basarabeasca-Berezino, proiecte care trebuie să-și găsească locul în strategiile de transport ale celor două state.

Referindu-se la proiectele comune de viitor, Prim-ministrul Pavel Filip a remarcat necesitatea restaurării drumului Platonovo-Liubaşevka, instituirii unui punct de control vamal comun Palanka-Mayaki-Udobnoe, dar şi intensificarea cooperării în scopul includerii direcției Edineț-Vinnița în rețeaua transeuropeană de transport TEN-T.

Evenimentul a reunit înalţi oficiali, șefii ai departamentelor de transport din țările participante, ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor internaționale şi ai comunităților de afaceri.

img17006852

img17006852

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!