ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 300 de moldoveni s-au sinucis anul trecut

16:17 | 08.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. În anul 2016, în Republica Moldova au fost înregistrate 358 de cazuri de suicid. Autorităţile au marcat astăzi Ziua Mondială de Prevenție a Suicidului şi au lansat o campanie de prevenire cu sloganul „Îți ia un minut să schimbi o viață”, comunică MOLDPRES.

Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică /CNSP/, campania are drept scop creşterea gradului de conștientizare a faptului că sinuciderea poate fi prevenită prin implicarea întregii societăţi. Autorităţile susţin că există metode de prevenţie, destul de eficiente, printre care elaborarea unor strategii multisectoriale şi instruirea populaţiei cu privire la identificarea persoanelor cu probleme ce pot duce la suicid.

Specialiştii CNSP au identificat şi o serie de măsuri care pot fi aplicate pentru reducerea numărului de sinucideri. Acestea includ: reducerea accesului la mijloacele de sinucidere (pesticide, arme de foc, anumite medicamente), raportarea de către mass-media a cazurilor într-un mod responsabil, aplicarea politicilor pentru reducerea consumului nociv al alcoolului, identificarea precoce, tratamentul și îngrijirea persoanelor cu tulburări psihice, formarea lucrătorilor medicali nespecializați în evaluarea și gestionarea comportamentului suicidal, supravegherea persoanelor care au încercat să îşi pună capăt zilelor.

Medicii susţin că persoanele predispuse suicidului sunt de obicei mai retrase, iritate, suferă de anxietate, depresie sau boli psihice.

Potrivit statisticilor, peste 800 mii de persoane din întreaga lume se sinucid anual.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!