ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației moldovene a participat la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai UE şi PaE

16:43 | 08.09.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. La invitaţia omologului eston Sven Mikser, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, Viceprim-ministrul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a participat astăzi la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai UE, reuniţi în formatul Gymnich, şi ai celor din Parteneriatul Estic, la Tallinn, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE, în cadrul reuniunii, miniştrii de externe au realizat un schimb de opinii asupra perspectivelor de dezvoltare a Parteneriatului Estic, în mod special fiind discutate modalităţile de intensificare a cooperării cu UE, în vederea consolidării rezilienţei partenerilor estici şi a cooperării pe dimensiunea securităţii în contextul Strategiei Globale a UE.

Cu această ocazie, în cadrul reuniunii, ţările asociate au pledat pentru conferirea unei mai mari vizibilităţi activităţilor desfăşurate în cadrul PaE, prin punerea în prim plan a unor acţiuni care au un potenţial impact la nivelul cetăţenilor. Printre obiectivele specifice promovate de Republica Moldova, comune şi pentru Georgia şi Ucraina, se numără dezvoltarea programelor de mobilitate pentru cetăţeni, sporirea conectivităţii prin dezvoltarea infrastructurii de transport şi energetică, implementarea instrumentelor de sprijin financiar pentru mediul de afaceri, armonizarea pieţelor digitale şi reducerea taxelor de roaming.

Totodată, a fost menţionată importanţa abordării vizionare a perspectivelor politice, care pentru Moldova, la fel ca şi pentru alte state care au semnat Acorduri de Asociere, porneşte de la statuarea aspiraţiilor sale de integrare europeană şi recunoaşterea, precum și susţinerea alegerii modelului european de dezvoltare.

img17006855

img17006855

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!