ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academicianul Mihai Cimpoi a fost omagiat la Uniunea Scriitorilor din Moldova

17:40 | 08.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a organizat astăzi o expoziţie sub genericul „Mihai Cimpoi: drumul spre centru al literelor basarabene” şi un medalion literar, la 75 de ani de la nașterea reputatului savant, critic literar şi filosof al culturii, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde peste 200 de cărţi, fotografii şi documente de arhivă despre viaţa academicianului Mihai Cimpoi. Tot aici au fost lansate volumele: „Dicționar enciclopedic „Mihai Eminescu”, ediţia a II-a, semnat de Mihai Cimpoi , „Totul prezenței în „Litere” şi „Drumul spre centru, în onoarea academicianului Mihai Cimpoi” - o culegere de articole omagiale pregătită de Biblioteca Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

În alocuţiunea sa, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, moderatorul manifestării, a menţionat că academicianul Mihai Cimpoi este un mare cărturar care, în ultimii ani, s-a aflat mai mult la Academia de Ştiinţe a Moldovei, unde a contribuit la reanimarea vieţii ştiinţifice.

Scriitorul Spiridon Vangheli a afirmat că "de la B.P. Hasdeu încoace noi n-am avut asemenea personalităţi ca Mihai Cimpoi", remarcând că „el este Ceahlăul literaturii noastre”. În acelaşi timp, scriitorul Andrei Strâmbeanu a subliniat că Mihai Cimpoi este un fenomen al literaturii noastre, iar cărţile lui sunt extraordinare.

Istoricul Gheorghe Postică a menționat că Mihai Cimpoi şi-a consacrat întreaga viaţă creaţiei literare şi ştiinţifice, astfel încât el este considerat, pe bună dreptate, aşa cum afirma Spiridon Vangheli, un munte, un Ceahlău. „Asemenea personalităţi sunt un exemplu pentru întreaga societate. Spre asemenea personalităţi trebuie să ne orientăm”, a accentuat Gheorghe Postică.

Academicianul Mihai Cimpoi s-a născut pe 3 septembrie 1942, în comuna Larga, judeţul Hotin, astăzi raionul Briceni. În 1965, a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. A fost redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Literatura artistică”, secretar literar la Teatrul Național "M. Eminescu" și la Teatrul Poetic „A. Mateevici”, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deputat în Sovietul Suprem al URSS, apoi deputat în Parlamentul R. Moldova. A semnat  circa 70 de cărţi.

Este membru de onoare al Academiei Române (din 1991), membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992); director de onoare al Centrului Academic Internaţional „Mihai Eminescu” (1999), editor-coordonator al revistei „Mihai Eminescu” (din 2001, buletin, serie nouă); editor-coordonator şi director al revistei literare „Viaţa Basarabiei”; preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Creaţie din R. Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17006860

img17006860

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!