ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Europeană aprobă afirmațiile lui Emmanuel Macron privind ''refondarea Europei''

12:20 | 09.09.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 9 sep. /MOLDPRES/.Comisia Europeană a primit ''pozitiv afirmațiile foarte puternice'' în favoarea ''refondării Europei'' formulate joi la Atena de președintele francez Emmanuel Macron, a transmis vineri executivul comunitar prin purtătorul său de cuvânt, informează AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

''Urmărim toate dezbaterile privind viitorul Uniunii Europene. Le primim pozitiv. Este exact ce am dorit să vedem în jurul nostru: o dezbatere care se intensifică în Europa'', a spus purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas.

''Primim cu atât mai pozitiv afirmațiile foarte puternice cum au fost cele pe care președintele Macron le-a făcut în discursul său la Atena'', a adăugat el.

Președintele francez a propus ca în primul semestru al anului 2018 să se desfășoare o vastă consultare a popoarelor europene pe tema viitorului Uniunii Europene. El a promis că, după alegerile legislative ce vor avea loc pe 24 septembrie în Germania, va prezenta partenerilor europeni cadrul — încă neclar — al acestei ''dezbateri deliberative''.

''Această Comisie este cea care a lansat dezbaterea despre viitorul Uniunii. Această Comisie este cea care a dorit ca această dezbatere să nu devină o afacere a comisarilor sau o 'bulă' bruxelleză'', a mai spus purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas.

El a amintit astfel de discursul de la 1 martie al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care acesta a prezentat o ''Cartă albă'' cu cinci scenarii posibile privind reforma proiectului european post-Brexit.

Scenariile evocate merg de la limitarea acestui proiect la piața unică europeană, pentru a se avea astfel în vedere faptul că statele UE nu pot găsi o poziție comună într-un număr tot mai mare de chestiuni (politica fiscală, de apărare, migrația etc.), și până la opțiunea care ar corespunde unei Europe federaliste, variantă în care statele naționale ar ceda și mai multe atribute către instituțiile comunitare. Între aceste două opțiuni Juncker a enunțat trei posibile căi intermediare, una fiind cea a Europei cu mai multe viteze, idee susținută recent și de președintele Emmanuel Macron.

Jean-Claude Juncker urmează să vorbească din nou despre reforma UE în discursul despre starea Uniunii, pe care-l va susține pe 13 septembrie la Strasbourg, iar la Consiliul European din luna decembrie sunt așteptate primele idei concrete privind modul cum ar putea evolua proiectul european.

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!