ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost inaugurat Festivalul Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”

11:50 | 09.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, care se va desfăşura în perioada 8-17 septembrie la Chişinău, a fost inaugurată ieri seară la Teatrul Naţional de Operă şi Balet, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și teatrul nominalizat, sub egida Prim-ministrului Pavel Filip. 

În  cadrul ceremoniei de inaugurare, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menţionat că Festivalul Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” a  fost iniţiat de către Primadona Operei Naţionale din dorința de a promova artiștii scenei lirice și din dragostea față de această țară, festivalul devenind unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale ale Republicii Moldova.

În prima seară a festivalului a fost prezentat  spectacolul  „Madama Butterfly”, operă în trei acte de Giacomo Puccini. Din distribuţie au făcut parte:  Inna Los  originară din Moldova, stabilită în SUA (Madama Butterfly),  Tatiana Vârlan  (Suzuki), Ruslan Yudin  din Rusia  (Pinkerton),  Vladimir Dragoş, Artist al Poporului (Sharpless), Ruslan Pacatovici (Goro), Nicolae Busuioc, Artist al Poporului (Prinţul Yamandori), Maksym Ivashchuk (Comisarul), Vitalie Cireş (Bonzo) şi Irina Şciogoleva (Kate).  La pupitrul dirijoral al Orchestrei Simfonice a teatrului s-a aflat Alexandru Samoilă, Artist al Poporului.

Astăzi,  în cadrul evenimentului va fi jucat spectacolul „Don Quijote”, balet în trei acte de Ludwig Minkus. În rolurile centrale: Dinu Tamazlâcaru de la StaatsBallet Berlin (Basilio) şi Madina Basbayeva din Kazahstan (Guiteria). Orchestra va fi dirijată de  Anton Grishanin din Rusia.

Programul festivalului cuprinde 8 spectacole:  cinci opere, două balete  şi un concert de gală, prezentate de solişti din Azerbaidjan, Germania, Italia, Kazahstan, R. Moldova, Polonia, Rusia, Serbia, Spania, SUA şi Ucraina.

Festivalul se va încheia pe 17 septembrie cu un concert de gală. Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet, intitulat „Invită Maria Bieşu” a avut loc în septembrie 1990.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17006873

img17006873

img17006873

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!