ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Filarmonica Naţională va avea loc Festivalul de muzică violonistică „Regina Vioară”

15:54 | 09.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 sep. /MOLDPRES/. Tineri instrumentişti din ţară şi de peste hotare participă la  cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului internaţional de muzică violonistică „Regina Vioară”, care  se va desfăşura în perioada 10-13 septembrie la Chişinău. Evenimentul va fi inaugurat astăzi, la ora 19.00,  la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, relatează MOLDPRES.

Potrivit dirijorului Vasile Goia, Artist al Poporului, unul dintre organizatorii festivalului, pe parcursul acestuia vor fi prezentate patru concerte. Invitatul special al actualei ediţii este Răzvan Stoica, unul dintre cei mai talentaţi tineri violonişti din Europa, discipol al şcolii româneşti de vioară,  care s-a afirmat pe plan profesional în timpul studiilor sale în Olanda şi care în prezent activează la Salzburg (Austria).  

În concertul de deschidere, Răzvan Stoica va interpreta, alături de alţi violonişti, lucrarea „Omagiu lui Serghei Lunchevici”, inspirată de „Balada” lui C. Porumbescu în prelucrare de Vasile Goia şi cele „Şase dansuri româneşti” de B. Bartok.  Pe 12 septembrie,  împreună cu sora sa, Andreea Stoica, el va prezenta un recital pentru pian şi vioară.  

La 11  septembrie, pe scenă vor evolua violoniştii  Dan-Iulian Druţac , Elena Jmurko, (R. Moldova), Anna Savkina (Rusia) şi  Solomiya Ivakhiv (SUA), susţinuţi de Ansamblul de instrumente cu corzi „Kaiser” din Chişinău, în cadrul unui concert de muzică camerală.  Solomiya Ivakhiv va interpreta, în premieră la Chişinău, concertul pentru vioară şi orchestră de compozitorul american Samuel Barber, la pupitrul orchestrei aflându-se Steven Huang, cunoscut dirijor şi profesor universitar din SUA.

Festivalul  se va încheia pe 13 septembrie cu un concert susţinut de cei mai buni elevi ai profesoarei Galina Buinovschi, laureată a Premiului Naţional, deţinătoare a ”Ordinului Republicii”.  În mod tradiţional, la pupitrul Orchestrei simfonice a Festivalului se vor afla fraţii Dumitru şi Vasile Goia, Artişti ai Poporului, fondatorii şi organizatorii permanenţi ai Festivalului internaţional de muzică violonistică „Regina Vioară”.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan) 

img17006877

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!