ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Shinzo Abe s-a pronunțat în favoarea întăririi arsenalului de apărare împotriva Phenianului

10:30 | 11.09.2017 Categorie: Externe

Tokyo, 11 sep. /MOLDPRES/.Premierul japonez, Shinzo Abe, s-a pronunțat luni la Tokyo în favoarea întăririi mijloacelor de apărare în țară, în timp ce amenințarea nord-coreeană se intensifică în regiune, relatează AFP, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Șeful guvernului de la Tokyo s-a exprimat în fața unor cadre militare ale Forțelor de Autoapărare (armata japoneză) cu câteva ore înainte de discuțiile din Consiliul de Securitate al ONU privind noi sancțiuni mai severe împotriva Phenianului.

''Nimeni altcineva nu vă va apăra dacă voi înșivă nu aveți voința de a vă apăra'', a declarat Abe. ''Vom lua toate măsurile corespunzătoare față de (incidente precum) tirul cu rachetă pe deasupra Japoniei'', a adăugat el.

Shinzo Abe i-a cerut printre altele ministrului apărării, Itsunori Onodera, să pregătească un proiect de strategie de apărare pe termen mediu.

Premierul japonez, care este cunoscut ca fiind de mult timp susținătorul unei extinderi a mijloacelor și prerogativelor militare în arhipelag, apreciază de asemenea ca fiind ''inevitabilă întărirea alianței nipono-americane'' pentru a asigura securitatea în regiune. 

La rândul său, Itsunori Onodera a indicat că speră să doteze rapid țara cu o variantă terestră a sistemului de rachete Aegis, prezent deja la bordul navelor.

Paralel, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, a susținut opțiunea propusă de către SUA privind o înăsprire categorică a sancțiunilor împotriva regimului nord-coreean. ''Considerăm importantă adoptarea rapidă a unei noi rezoluții a ONU'', a declarat Suga luni dimineața, în cadrul conferinței sale de presă periodice.

AFP precizează că SUA au prezentat duminică seara celor 14 parteneri ai lor din Consiliul de Securitate al ONU un text modificat referitor la cea de-a opta serie de sancțiuni severe împotriva Coreii de Nord. Proiectul de rezoluție ar urma să fie definitiv până când va fi supus la vot luni după-amiază, cum preconizează SUA.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17006894

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!