ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Phenianul declară că va accelera dezvoltarea programelor sale militare în pofida sancțiunilor "malefice"

09:21 | 13.09.2017 Categorie: Externe

Phenian, 13 sep. /MOLDPRES/.Coreea de Nord a declarat miercuri că își va accelera programele militare interzise, ca răspuns la sancțiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU în urma celui de-al șaselea test nuclear, catalogându-le drept "malefice", relatează AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

"Adoptarea unei alte 'rezoluții cu sancțiuni' ilegale și malefice, la inițiativa SUA, i-a permis RPDC să verifice faptul că drumul pe care a ales să meargă este absolut corect", susține Ministerul de Externe nord-coreean într-un comunicat difuzat de agenția oficială de presă KCNA, care citează numele oficial al țării Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC/Coreea de Nord).

"RPDC își va dubla eforturile pentru a-și spori puterea în scopul de a proteja suveranitatea țării și dreptul ei de a exista", adaugă ministerul.

Consiliul de Securitate a votat în unanimitate luni a opta rezoluție cu sancțiuni împotriva Phenianului, într-o încercare de a convinge regimul nord-coreean să renunțe la programele sale balistic și nuclear interzise.

Textul prevede un embargo la exporturile de gaze spre Coreea de Nord, o restricție privind exporturile de petrol și produse rafinate, precum și interzicerea exporturilor de textile din Coreea de Nord.

Ministerul de Externe nord-coreean a calificat rezoluția drept o "provocare haină vizând să priveze RPDC de drepturile sale legitime la autoapărare și a sufoca statul său și populația prin intermediul unei blocade economice totale".

Experții și-au manifestat scepticismul față de acest text, atrăgând atenția că sancțiunile anterioare nu au împiedicat ca programele nuclear și balistic să înregistreze progrese remarcabile.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

img17006959

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!