ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Candidatura lui Eugen Sturza va fi înaintată repetat la funcția de ministru al Apărării

15:41 | 13.09.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip va înainta astăzi repetat candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Declarația a fost făcută de șeful Cabinetului de miniștri la începutul ședinței de Guvern, informează MOLDPRES.

Premierul a specificat că a primit refuzul în scris al șefului statului, Igor Dodon, de a-l numi pe Eugen Sturza la conducerea ministerului Apărării. „Argumentele invocate de către președinte sunt absolut absurde, de aceea voi înainta repetat candidatura aceleiași persoane. Dacă Igor Dodon va refuza să numească candidatul propus în funcție, înseamnă că acesta încalcă conștient Constituția Republicii Moldova, mai ales că există o hotărâre a Curții Constituționale care spune că șeful statului poate respinge o singură dată candidatura înaintată de guvernare, însă va fi obligat să o accepte dacă aceasta va fi propusă în mod repetat”, a spus Filip.

Totodată, Prim-ministrul a menționat că „nu a înțeles propunerea șefului statului de numire a generalului Victor Gaiciuc în funcția de ministru al Apărării”. „Președintele statului și Partidul Socialiștilor se cred partid de guvernare, în alt mod nu pot explica propunerea acestuia. Recomand domnului Dodon să se coboare pe pământ și să înțeleagă că Republica Moldova este o țară parlamentară și președintele nu are atribuția să vină cu propuneri pentru numirea miniștrilor”, a menționat Filip.

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a anunțat ieri că Eugen Sturza este desemnat de majoritatea parlamentară pentru funcţia de ministru al Apărării. Preşedintele democraţilor, Vlad Plahotniuc, a specificat că Sturza este singura candidatură a partidului şi în cazul în care va fi respinsă de Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, PDM îl va propune repetat.

Șeful statului a anunțat astăzi că a respins candidatura lui Sturza la funcția de ministru al Apărării și l-a propus în acest post pe generalul Victor Gaiciuc.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img17006984

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!