ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Relaţiile bilaterale moldo-lituaniene au fost discutate la Chişinău

14:46 | 14.09.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, a avut astăzi o întrevedere cu omologul său lituanian, Linas Linkevičius, aflat în vizită de lucru la Chişinău, comunică MOLDPRES. 

Andrei Galbur a menționat, la conferința de presă comună a celor doi oficiali, că în cadrul întâlnirii a fost pus în discuţie întreg spectrul de subiecte ce ţin de relaţiile bilaterale R. Moldova–Lituania. ”Au fost abordate şi aspecte ce ţin de colaborarea economică şi consolidarea bazei juridice a relaţiilor de cooperare. Tradiţional, au fost discutate şi subiecte regionale dar şi cele ce ţin de procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Am convenit de asemenea reluarea activităţii comisiei bilaterale pentru integrarea europeană a R. Moldova”, a declarat Galbur.
 
Şeful diplomaţiei de la Chişinău a specificat că a examinat cu omologul său de la Vilnius solicitarea R. Moldova de a pune în discuţie la ONU retragerea militarilor ruşi din Transnistria.

Oficialii au remarcat că actuala vizită este una simbolică, având loc în anul când se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre statele noastre. Cu această ocazie, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevičius, a exprimat recunoştinţă pentru faptul că R. Moldova a fost prima ţară din lume care a recunoscut independenţa Lituaniei, fapt ce favorizează dezvoltarea în continuare a unui dialog bilateral constructiv şi eficient. Diplomatul a dat asigurări că Lituania va susţine în continuare Republica Moldova în parcurgerea drumului său european şi în implementarea reformelor, care să schimbe în bine viaţa cetăţenilor.

Republica Moldova şi Lituania au stabilit relații diplomatice pe 8 iulie 1992. Relaţiile moldo-lituaniene sunt reglementate de 49 de acorduri bilaterale în diverse domenii.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17007031

img17007031

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!